Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud potvrdil muži trest za otrávení orlů, jejich smrt doprovázely křeče

Krajský soud v Českých Budějovicích potvrdil trest muži, který na Strakonicku otrávil dva orly mořské a dva krkavce. Hospodář neuspěl s odvoláním a dostal trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku. Informovala o tom Česká společnost ornitologická s odvoláním na deník Právo. Úmrtí zvířat doprovázely mimo jiné křeče.

Mrtvá těla ptáků ležela v blízkosti rybníku nedaleko Mečichova na Strakonicku na jaře roku 2019. V květnu téhož roku provedli policisté domovní prohlídku u tehdy podezřelého místního hospodáře. Tam objevil speciálně vycvičený pes přípravky s karbofuranem a endrinem. Následné laboratorní testy ukázaly, že právě tyto látky zvířata otrávily. 

Věc se dostala k Okresnímu soudu ve Strakonicích, kde svědčila mimo jiné psovodka České společnosti ornitologické (ČSO) Klára Hlubocká. Ta v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech a podklady následně předává policii. Právě strakonický soud uložil muži podmínku. Předseda senátu Roman Šustr tehdy řekl, že se okruh nepřímých důkazů uzavírá a potvrzuje navzájem. 

Obviněný se odvolal, Krajský soud v Českých Budějovicích ale trest potvrdil. Podle ČSO je to historicky poprvé, kdy byl v Česku někdo odsouzen za trávení divoce žijících ptáků. Verdikt je pravomocný, Nyní lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Po 20 letech, kdy se zabýváme ptačí kriminalitou, jsme se dočkali. První rozsudek za pokládání otrávených návnad je pravomocný. Český stát se tak zařadil mezi země, které svoji přírodu chrání důsledně a svévoli travičů netolerují. Potenciální budoucí oběti mají naději, že si traviči své chování příště důkladněji rozmyslí. A my ostatní se můžeme těšit, že trávení jednou zmizí z naší přírody úplně,“ reagoval ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Držení karbofuranu je zakázané několik let

Úmrtí zvířat doprovázely mimo jiné křeče či udušení, smrt nastala do jedné hodiny. Držení karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii platí zákaz jeho držení od roku 2008. Látka se dříve používala jako pesticid v zemědělství. Několik kapek jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha.

Muž byl podle ČSO uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby – neoprávněné nakládání s volně žijícími zvířaty, přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a týrání zvířat. „Jen za rok 2020 ČSO zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 99 případů, jejichž obětmi se stalo více než 250 ptáků. Letos je to už 25 případů se 75 ptačími oběťmi,“ shrnula ČSO na svých internetových stránkách. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klára Hlubocká

Štítky soud, orel, travič, Česká společnost ornitologická, ptáci, České Budějovice, okres Strakonice, Právo, Evropská unie, Zdeněk Vermouzek, Nejvyšší soud České republiky, Strakonice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, opět soudy nezklamali, jako vždy smesny trest za brutální zmarení života a je jedno jestli člověka, nebo zvířete!!! Opravdu nechápu soudce a další povolane úředníky, že za 30 let nezměnili postoj k těmto odpadu společnosti, další komentář je zbytečný, zdravim????????????????????????????????

Středa, 13. října 2021, 15:14Odpovědět

Soud potvrdil muži trest za otrávení orlů, jejich smrt doprovázely křeče  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.