Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Temelínští hasiči v loňském roce zasahovali hlavně preventivně. Pomohli i při červnové bouři

Hasičské jednotky z jaderné elektrárny Temelín evidují za minulý rok celkem 1445 výjezdů, z toho polovina byla spojená s rizikem vzniku požáru. Koncem června zasahovali i v okolních obcích, kde pomáhali například s odstraňováním následků silné bouře.

Z loňských statistik Jaderné elektrárny Temelín vyplývá, že tamější hasiči nejčastěji vyrážejí do akce spíše preventivně. Běžně totiž asistují u činností, při nichž hrozí nebezpečí vzniku požáru. „Takovým příkladem je třeba svařování, práce na turbíně, generátoru nebo trasformátorech,“ uvedl Martin Novotný, velitel temelínských hasičů. Takových případů bylo loni přesně 719.

Kromě toho pravidelně zajišťují takzvanou technickou pomoc. Jedná se například o vyprošťování osob uvíznutých ve výtahu, chemické služby v oblasti měření koncentrací nebezpečných plynů nebo třeba dezinfekční práce. Na konci minulého roku zaznamenali celkově 349 takových událostí. Přitom u celé desetiny z nich se jednalo o planý poplach, který vznikl falešnou aktivací čidla elektrické požární signalizace.

Odklízeli následky bouře

Temelínští hasiči zasahují však i mimo samotný areál elektrárny. Minulý rok to bylo celkem šestadvacetkrát. „Vždy šlo o místa v blízkosti elektrárny Temelín, z hlediska rychlosti zásahu bylo taktické povolat právě naši jednotku,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel JE Temelín. Jednalo se převážně o zásahy spojené s pádem stromů na budovy nebo komunikace, pomoc při dopravních nehodách, ale i likvidaci požárů nebo poskytnutí zdravotní pomoci při úrazu. Nejvíce práce pak měli hasiči na konci června, kdy pomáhali s odstraňováním následků silné bouře, která se tehdy krajem prohnala a zanechala za sebou nebývalou spoušť.

Mimo to jsou profesionální hasiči ČEZ od roku 2016 zařazeni také do takzvaného poplachového plánu Jihočeského kraje. Krajský dispečink je tak v případě potřeby může povolat do akce. „Pro všechny je lepší, když podobné zásahy nejsou potřeba. Jsme ale rádi, že i touto cestou můžeme našemu okolí pomoci,“ podotkl Petr Měšťan, ředitel útvaru Bezpečnosti v divizi Jaderná energetika ČEZ.

V aerálu JE Temelín pracuje celkem osm desítek hasičů. Ti se ve čtyřech směnách střídajících se po dvanácti hodinách denně starají o její bezpečný provoz. K dispozici mají čtyři cisternové vozy, speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách ale i špičkovou dýchací techniku, protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Jejich dojezdová doba v areálu je čtyři minuty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com, Marek Sviták, hasiči JE Temelín

Štítky Temelín, elektrárna, hasiči, ČEZ, bouřka, Jaderná elektrárna Temelín, požár, Martin Novotný, Jan Kruml

Temelínští hasiči v loňském roce zasahovali hlavně preventivně. Pomohli i při červnové bouři  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.