Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krajští zastupitelé schválili obnovu Vávrovských rybníků. Jejich současný stav je ostuda, shodují se

Popadané stromy, černé skládky, tábořiště bezdomovců a pohozené odpadky. Zhruba takto dnes vypadá oblast Vávrovských rybníků mezi sídlišti Máj a Vltava. To by se ale v příštích několika letech mělo zásadním způsobem změnit. Krajští zastupitelé totiž schválili projekt na obnovu celého území. Kraj zde do roku 2027 plánuje investovat téměř 175 milionů korun.

Bezdomovci a odpadky

Mezi dvěma největšími sídlišti v Budějcích se rozprostírá oblast Vávrovských rybníků. Na rozdíl od těch sousedních Vrbenských, které jsou mezi lidmi oblíbené a také hojně navštěvované, sem v současné době vyrážejí spíše jen ti odvážnější. Na rozbahněných úzkých stezkách uprostřed houštin narazíte spíše na divoká prasata, srnky nebo bezdomovce, kteří si mezi změtí popadaných stromů často zařizují provizorní tábořiště.

V mokřadech a jejich okolí se navíc povalují rozkládající se odpadky a na některých místech je dokonce několik černých skládek. S touto situací byl však měl být během několika následujících let konec. Krajští zastupitelé na svém posledním zasedání totiž schválili projekt na obnovu celé oblasti, která je mimo jiné součástí soustavy NATURA 2000, kam také spadá i evropsky významná lokalita nedalekých Vrbenských rybníků.

„Vávrovské rybníky se nacházejí na území bývalého vojenského cvičiště. To je v současnosti zarostlé náletovými dřevinami, je zde několik černých skládek a opakovaně se tu řeší problémy s bezdomovci, kteří tady táboří. S tím je spojena řada navazujících problémů, nehledě na množství odpadků,“ popisuje aktuální situaci náměstek hejtmana František Talíř, který má v gesci právě oblast životního prostředí.

Obnova za 175 milionů

Jihočeský kraj je zákonným správcem celého území, a to včetně Vrbenských rybníků, kde v roce 2021 skončila revitalizace rybníků Domin a Bažina za celkem 109 milionů korun. Na konci loňského roku zde navíc kraj nechal vybudovat a zprovoznit ptačí pozorovatelnu. Ještě větší investice půjdou nyní do oblasti Vávrovských rybníků. Celý projekt by měl být realizován z Operačního programu životní prostředí a hotovo by mělo být do roku 2027. Celkové náklady se vyšplhají podle aktuálních odhadů až na 175 milionů korun.

Kraj otevřel u Českobudějovických rybníků novou pozorovací věž

Přes devět metrů vysokou novou pozorovací věž otevřeli dnes zástupci Jihočeského kraje u Českobudějovických rybníků. Dřevěná stavba je volně přístupná veřejnosti a slouží například k pozorování místního ptactva. Kraj za stavbu zaplatil 2,5...

„Současný stav je ostuda“

„Čeká nás další etapa obnovy rybníků, zakládání nových mokřadů a tůní i vybudování návštěvnické infrastruktury. Bude to pět let tvrdé, ale krásné práce a věřím, že zde vznikne další překrásné místo, kam si najdou cestu nejen lidé z Českých Budějovic, ale z celé naší republiky i Evropy. Současný stav je ostuda, kterou si toto místo určitě nezaslouží,“ podotýká Talíř.

Projekt se aktuálně nachází v poslední fázi, kdy jsou vydávána stavební povolení. Kraj obnovu rybníků uskuteční v sedmi etapách. Kromě vegetačních úprav a revitalizace rybníků zde vznikne například i síť zpevněných cest, která tak nahradí současné rozbahněné stezky, na nichž jsou navíc na mnoha místech popadané stromy. Jednotlivé etapy budou probíhat s ohledem na vhodné roční období, většina úprav se tak uskuteční zejména na podzim a v zimě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rybník, Jihočeský kraj, projekt, České Budějovice, František Talíř, Natura 2000, Evropa, Vávrovské rybníky, Vrbenské rybníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé schválili obnovu Vávrovských rybníků. Jejich současný stav je ostuda, shodují se  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.