Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách podepsaly již dva tisíce lidí

Více než dva tisíce lidí podepsalo petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách. Iniciativu nastartovali letos v dubnu odborníci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích společně se spolkem Krajina Novohradska. Nelíbí se jim, že Jihočeský kraj tuto významnou přírodní lokalitu nijak nechrání, přestože je přímo v srdci přírodního parku. Pohorský rybník, jak se také nádrži přezdívá, má v pronájmu soukromá firma, která zde provádí komerční rybolov. To však narušuje křehkou rovnováhu zdejšího ekosystému.

Jiřická nádrž, jinak přezdívaná jako Pohořský rybník, je 250 let stará rašelinná vodní nádrž, která se nachází nedaleko Pohoří na Šumavě přímo v srdci Nohradských hor. Ačkoli svou polohou náleží ke zdejšímu přírodnímu parku, který mimo jiné vznikl přesně před dvaceti lety díky nařízení Jihočeského kraje, žádná ochrana se nádrže netýká. Naopak, v současné době ji má v pronájmu soukromá firma, která zde navíc provozuje komerční rybolov. A právě vysazování velkých dravých ryb podle odborníků zásadním způsobem narušuje zdejší unikátní horský ekosystém a hrozí, že kvůli tomu z oblasti vymizí původní druhy ryb a obojživelníků.

Proto se vědci z Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity spolu s dalšími odborníky ze spolku Krajina Novohradska zasadili o vznik petice, která má za cíl přimět vedení kraje, aby učinilo v ochraně Jiřické nádrže razantní kroky a zasatvilo aktuální aktivity nájemce. Petici podepsalo více než dva tisíce lidí. „Apelujeme na zástupce Jihočeského kraje, aby Jiřické nádrži zajistili patřičnou ochranu. Z ohlasů a námětů, které nám přišly od lidí z Novohradska či zbytku kraje, je zřejmé, že je to i přání veřejnosti,“ zmiňuje ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

Nádrž u hranic potřebuje ochranu, tvrdí vědci. Nepravdy, reaguje firma

Jihočeští vědci mají obavy z budoucnosti ohrožených druhů, které žijí v Novohradských horách. Upozorňují na komerční rybolov v Jiřické nádrži. Ten podle nich ničí jedinečný horský ekosystém. Žádají proto větší ochranu tohoto území.

Z námětů, které odborníci od veřejnosti posbírali, prý vyplývá také značný zájem lidí o to, jak vůbec mohlo dojít k převodu pozemků v srdci přírodního parku do soukromých rukou. K tomu navíc došlo už šest let po vyhlášení chráněného územního celku. Rybník tak v současné době nepodléhá žádnému stupni ochrany.

„Je zcela nepochopitelné, že rašelinná nádrž s charakterem přírodního horského jezera je úředně vedena jako obyčejný rybník bez omezení hospodaření. Vůbec to neodpovídá realitě,“ naznačuje ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra Jiří Peterka. Podle odborníků je charakter Jiřické nádrže dokonce srovnatelný například se šumavským jezerem Laka. Žijí zde původní druhy vzácných živočichů, jako je například střevle potoční, pstruh obecný nebo čolek horský. V horní části nádrže se navíc vyskytuje i obzvlášť chráněný bobr evropský. Mimo to Jiřická nádrž také zajišťuje vysoký stav podzemní vody v údolní nivě Pohořského potoka.


Žádné migrační cesty pro ryby

V rozporu s pravidly rekreačního rybolovu

Pokud zde však bude komerční rybolov a nešetrné hospodaření nadále pokračovat, hrozí, že unikátní biotop zcela zanikne. Odborníkům vadí především vysazování nepůvodních druhů ryb, jako jsou například sibiřští jeseteři, amuři, štiky či kapři, což jsou pro tuto oblast zcela nevhodné druhy. „Vysazování dravců, jako je štika, do čistě pstruhových vod s velkým podílem ohrožené střevle potoční je dokonce v rozporu s pravidly rekreačního rybolovu provozovaného na pstruhových vodách,“ upozorňuje Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu AV ČR.

Celou záležitostí se nyní zabývá i vedení Jihočeského kraje, jemuž zástupci Biologického centra koncem tohoto týdne předali petici s více než dvěma tisíci podpisy. „V jižních Čechách máme jako Jihočeský kraj na starosti více než 200 zvláště chráněných území. Každý biotop, který splní podmínky, si zaslouží tento stupeň ochrany, proto tuto aktivitu vítám a spojíme se s kolegy z biologického centra. Pokud lokalita splňuje potřebné parametry, stane se jistě časem zvláště chráněným územím,“ řekl již dříve Budějcké Drbně náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky nádrž, Jihočeský kraj, Novohradské hory, rybník, petice, přírodní park, Biologické centrum AV ČR, České Budějovice, Novohradsko, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Česko je pro mafii země zázraků. Takhle se pokusili zprivatizovat Máchovo jezero pod názvem rybník za 3 miliony. Vše je nutno prošetřit, viníky vytáhnout na světlo a pojmenovat, vlastními jmény, ne krycími.

Pondělí, 29. května 2023, 08:25Odpovědět

Petici za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách podepsaly již dva tisíce lidí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.