Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

České Budějovice plánují na příští rok investice za 1,5 miliardy korun

České Budějovice plánují v příštím roce schodkový rozpočet. Očekávané příjmy jsou 3,01 miliardy korun, výdaje budou 4,09 miliardy. Pro plánovaný rozpočet hlasovalo 24 ze 45 přítomných zastupitelů. Na letošní rok České Budějovice plánovaly vyrovnaný rozpočet, s příjmy a výdaji shodně 3,5 miliardy korun.

„Vždy jsme prohlašovali, že jsme proinvestiční koalice a myslím, že návrh rozpočtu to pouze potvrzuje. Investice jsou pro nás důležitou částí a chceme město rozvíjet. V současné době s vysokou inflací nemá cenu, abychom na penězích v uvozovkách seděli a šetřili je. Větší smysl má, pokud je investujeme," řekl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).

Schodek bude město financovat z rezerv z minulých let a z části revolvingovým úvěrem přijatým loni. Město má k 31. říjnu na účtech rezervu téměř 924 milionů korun. „Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Možná, že se nám podaří vyjít jen z rezerv a na úvěr nebudeme muset zatím sahat," řekl Maroš. Opozice se nejvíc vyjadřovala k plánu investic. „Vidíme tam dynamický nárůst objemu peněz. Ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že to budeme muset v budoucnosti splatit," řekl zastupitel a poslanec Roman Kubíček (ANO).

Město připravuje v následujících letech projekty za téměř deset miliard korun

Českobudějovická radnice připravuje na období mezi lety 2024 až 2026 projekty téměř za deset miliard korun. Plánuje investice do škol, kultury, sportu nebo sociální oblasti. Plán představilo vedení města na pondělním zasedání zastupitelstva.

Nejvyšší částka z investic bude na pokračující projekt modernizace a přístavby kulturního domu Slavie. „V rozpočtu je na tuto akci alokováno 400 milionů korun," řekl Maroš. Celkové náklady na přestavbu jsou kolem 500 milionů korun bez daně. Jde o jednu z největších investic města v novodobé historii. Město získalo na rekonstrukci dotaci 177 milionů korun z Národního plánu obnovy. Podmínkou pro úspěšné čerpání je to, že stavbu musí do září 2025 kolaudovat.

Radnice plánuje za zhruba 50 milionů korun další výstavbu nového sportovního areálu na levém břehu Vltavy včetně vybudování parkoviště pro 100 vozidel. Dále u komplexu přeloží cyklostezku, která nyní protíná sportoviště. „A další desítky milionů budou směřovat do modernizace a rekonstrukcí našich škol," řekl Maroš.

Nejvyšší položku v příjmu představují tradičně daně. České Budějovice předpokládají, že z nich získají téměř 2,5 miliardy korun. Letos by mělo město na daních vybrat více než 2,3 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, České Budějovice, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice plánují na příští rok investice za 1,5 miliardy korun  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.