Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město připravuje v následujících letech projekty za téměř deset miliard korun

Českobudějovická radnice připravuje na období mezi lety 2024 až 2026 projekty téměř za deset miliard korun. Plánuje investice do škol, kultury, sportu nebo sociální oblasti. Plán představilo vedení města na pondělním zasedání zastupitelstva.

Přehled velkých projektů, které město připravuje mezi lety 2024 až 2026, představilo vedení radnice na pondělním zasedání zastupitelstva. Celkem do nich chce investovat téměř deset miliard korun. „Chceme ukázat, kam by se město mělo za tři roky posunout," uvedl při předkládání bodu náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). „Máme projekty spočítané, neházíme tady nesmyslnými čísly. Použijeme naše peníze a finance od bank. Navíc některé projekty jsou už rozběhnuté a část peněz z těch plánovaných položek už bylo použito," dodal.

Některé plánované akce podle něj nebude muset hradit radnice ze svého rozpočtu. Například ohledně stavby aquaparku se počítá s financováním od soukromého investora. Podle přehledu, který je zveřejněný na webu města, bude projekt stát 800 milionů korun. „Bavíme se o tom, jak by to mohlo vypadat," dodal náměstek primátorky, který má velké projekty na starost. Z vlastních peněž by také nemusel být hrazen bytový dům 4D, jehož stavbu má v rámci dostupného bydlení podpořit vláda. Výstavba má stát více než 1,5 miliardy korun. 

Modernizace školek a škol a pečovatelských domů

Více než jednu miliardu bude město investovat do modernizace základních a mateřských škol. Na základních školách Dukelská a Nerudova se počítá s rozšířením kapacity pomocí půdní vestavby, v Dukelské a na Máji by pak měly vyrůst nové tělocvičny. Dále radnice plánuje rozsáhlou modernizaci domu s pečovatelskou službou Hvízdal, který už podle Maroše rekonstrukci nutně potřbuje. Obnova objektu bude stát 300 milionů korun. Stejnou částku pak město plánuje na výstavbu nového pavilonu.

Pět set milionů má radnice vyčleněno na proměnu Senovážného náměstí, kde by mělo vzniknout podzemní parkoviště a v plánu je také otevření Mlýnské stoky. Proměnou projde Zátkovo nábřeží, kde chce město vybudovat novou náplavku. Tato akce má podle předpokladů stát 150 milionů korun. Na stejnou částku vyjde proměna Krajinské ulice, se kterou v těchto letech město také počítá. Na pětapadesát milionů pak vyjde Sluneční ostrov, který je součástí projektu Město a voda, a počítá s proměnou náplavky u Dlouhého mostu. 

Více než miliardu budou stát dopravní stavby a opravy ulic, s šedesáti miliony počítá město na cyklostezky, které by měly být částečně financovány z dotací. 

Dům umění město rekonstruovat bude. Je ale třeba vyřešit jeho náplň

Odložení rekonstrukce Domu umění na českobudějovickém náměstí vyvolalo ve veřejném prostoru vášnivé debaty. Zapojila se do ní i Česká komora architektů, která poslala primátorce města Dagmar Škodové Parmové (ODS) otevřený dopis, jehož...

V plánu není zahrnuta rekonstrukce Domu umění, na což během jednání někteří zastupitelé upozorňovali. Radnice v minulém měsíci avizovala, že plánovanou rekonstrukci objektu odkládá. Podle nejovějšího vyjádření primátorky města Dagmar Škodové Parmové (ODS) se dům rekonstruovat bude, je ale třeba vyřešit, co přesně v něm kromě současné galerie a plánovaného infocentra bude.

Líbí se vám projekty, které město v následujících letech připravuje?

Celkem hlasovalo381 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky správa, hospodářství, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Pražáková

A kdy se bude rekonstruovat povrch Krajinské ulice? Vůbec nepůsobí jako pěší zóna.

Sobota, 30. března 2024, 10:39Odpovědět

Jan Strapina

Á další Dozimetr na obzoru!!!!!!!!!

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 12:34Odpovědět

Město připravuje v následujících letech projekty za téměř deset miliard korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.