Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihočeský kraj dokončil modernizaci letiště i bez dotace, kterou EU zamítla

Jihočeský kraj dokončil projekt modernizace letiště u Českých Budějovic, i když Evropská unie před 12 lety zamítla pro projekt dotaci více než 400 milionů korun. Letiště slouží pro mezinárodní provoz od loňského roku. Projekt podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) ukazuje, že i když jsou granty z EU přínosem, lze někdy dokončit záměr i bez nich.

Dotace jsou bezesporu fajn. Ale už jsem viděl hodně projektů, které vznikly z dotací a byly úplně k ničemu. A vedle toho jsem viděl projekty, které se vlastně pořídily bez dotací, začaly fungovat a přináší to, co mají. Já bych obecně s dotacemi byl často opatrný. Myslím, že bychom je spíš měli využívat v oblastech, které potřebujeme a nejsou z principu ziskové, což je třeba systém sociální péče, hospicové péče a další," řekl ČTK Kuba.

Jihočeský kraj je jediným akcionářem letiště. Evropská komise na modernizaci letiště zamítla v roce 2012 žádost o dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad ve výši 413 milionů korun. Komise projekt zpochybnila především z pohledu doby udržitelnosti. Tehdejší vedení kraje uvedlo, že po zamítnutí dotace se modernizace letiště zpomalí, pokud do společnosti nevstoupí strategický partner.

„Dlouhé roky se skutečně jen přešlapovalo na místě. V posledních letech jsme byli svědky, že na letišti stály budovy, chodili tam lidé do práce, ale vůbec nic se tam nedělo. Já jsem přesvědčen, že více než dotace letiště skutečně potřebovalo systematickou úvahu o tom, jak má fungovat, a zajistit všechny podmínky k tomu, aby se rozlítalo," uvedl Kuba.

Jihočeský kraj dokončil transformaci areálu na mezinárodní civilní letiště loni. Od loňského srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odlétlo na dovolenou přibližně 5000 lidí. Loni odtud létaly linky do turecké Antalye a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Další linky by letos měly létat i do Bulharska a Tuniska. Bývalé vojenské letiště se nachází v Plané u Českých Budějovic a zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, EU, letectví, správa, stavby, letiště, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dokončil modernizaci letiště i bez dotace, kterou EU zamítla  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.