Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Město začíná hledat investora pro stavbu akvaparku

Projekt jménem akvapark se rozjíždí. Město začalo hledat privátního partnera, který by se stavby ujal. Stát by měl na městském pozemku u křižovatky Diamant, který je podle města nejvhodnější lokalitou z hlediska dopravní dostupnosti, ale i dalších parametrů.

Zvolená lokalita je nyní jen loukou mezi křižovatkou Diamant a benzinovou stanicí vedle jedné z páteřních komunikací městem. Protože se nejedná o stavební pozemek, začalo město řešit změnu územního plánu, na jejímž konci by měl být pozemek vhodný ke stavbě.

„V tuto chvíli tam probíhá změna územního plánu, která ale ještě neproběhla celá. Doufáme, že dobře dopadne. To území pak bude ze strany města připravené,“ vysvětlil už v polovině února náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Podle něj by měla být změna hotová do konce letošního roku.

Výstavbu akvaparku plánovalo i minulé vedení města, to ale chtělo stavět u parku 4 Dvory. Nyní se stavba plánuje na pozemku, který je podle Maroše vhodnější. „Vím, že minulá koalice měla svůj plán, měli to ve 4D, my jsme připraveni ho udělat v tom místě u Diamantu, a to především ze 3 důvodů. Je tam lepší dopravní dostupnost, je tam přístup k vodě, a také možnost napojení na vyhřívání horkovodem z Temelína,“ doplnil náměstek primátorky.

Jak to vypadá s akvaparkem? Stavět by ho mohl soukromý investor

Akvapark. Projekt, o kterém se v Českých Budějovicích mluví už dlouhé roky. Jak to s jeho přípravou vypadá? Stavět by ho mohl soukromý investor, kterému by město poskytlo pozemek. Vyrůst by tak za několik let mohl za křižovatkou Diamant.

Dalším krokem, do kterého se nyní město pustilo, je hledání privátního partnera, který by se stavby akvaparku ujal. „Jsme přesvědčeni, že by to neměla být investice, kterou bude realizovat město samo z veřejných prostředků. Zahájili jsme proto tržní konzultace a oslovování privátního sektoru a hledáme zájemce mezi investičními skupinami, investory, kteří by měli tuto stavbu zájem realizovat,“ popsal na dnešní tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS).

Partnera bude hledat Česká spořitelna

Právě po zkušenostech z kraje město oslovilo Českou spořitelnu, se kterou podepsalo smlouvu jako se zprostředkovatelem, která bude pro město investora hledat. První nabídky by se mohly objevit během 3 nebo 4 týdnů. „Uvidíme, kolik nám přijde nabídek, předpokládáme, že to budou jednotky. Jde nám hlavně o to, najít opravdu seriózního partnera, který je finančně silný,“ dodal hejtman.

Podle představ města by měl na pozemku vzniknout akvapark, venkovní bazén, dětský svět a také parkoviště, případně hotel. Inspiraci čerpalo město v nejbližším akvaparku v Gmündu a zároveň ze studie, kterou si nechalo od Atelieru 8000 vypracovat minulé vedení města.

„Říkali jsme, že máme představu zařízení, které je například v Gmündu. Sedli jsme si s architekty na ten pozemek, a skutečně se ukazuje, že zařízení, které by bylo podobné tomu v Gmündu se tam vejde, a to včetně ubytovacích kapacit, nějakého hotelu. Vše bude záležet ale na následných rozhovorech s případným investorem,“ uzavřel hejtman Kuba.

Otázkou také zůstává, jakou formou by město pozemek do projektu „vložilo“. Zda půjde o pronájem s možností stavby nebo jinou formu, ukáží zmiňovaná budoucí jednání, dodal Maroš.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky akvapark, České Budějovice, koupání, vodní svět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

f d

Je to LOUKA - KUS PŘÍRODY uprostřed města, kam se chodí trávit volný čas - v přírodě! To není vhodné místo pro zástavbu. Akvapark ať se staví na "brown fieldu" vedle Parku 4 Dvory - tam byl i původně plánovaný!

Pátek, 26. dubna 2024, 09:57Odpovědět

f d

Existuje i e-Petice proti zástavbě této louky, je k nalezení na webu "gov cz" > "kam dál" > "ePetice" > a vyhledat petici z 24.4.2024

Čtvrtek, 25. dubna 2024, 13:39Odpovědět

Město začíná hledat investora pro stavbu akvaparku  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.