Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město chystá protipovodňová opatření na Malši, mezi lidmi se však nesetkává s pochopením

Už od září by měla začít výstavba první etapy protipovodňových opatření na řece Malši, která mají ochránit majetek obyvatel v jejím okolí. Zásahy se ale některým lidem úplně nezamlouvají.

Kompletní opatření proti velké vodě se skládají ze tří etap. První se týká úseku od Kaplířovy ulice po Malý jez, druhá k Velkému jezu a třetí k lokalitě U Špačků.

„První etapa by měla skončit v prosinci 2016. Koryto řeky bude prohloubeno a rozšířeno a na pravém břehu bude v délce 396 metrů postavena ochranná zídka. Na straně ke komunikaci vznikne zpevněný svah. Součástí budou samozřejmě následné sadové úpravy,“ přibližuje náměstek primátora Petr Holický.

Úpravy, při kterých mají být například odbagrovány pravobřežní louky (snížení až o dva metry), považují za chybné členové iniciativy Zachraňme Malák. „Zásadním způsobem k horšímu změní krajinný ráz dotčeného území. Jde přitom o jedno z nejcennějších území Českých Budějovic,” říkají její členové.

Podle nich má řešení sporný efekt. Proti povodním z roku 2002 taková opatření údajně nic nezmůžou, při menších povodních řeka z koryta nevystoupila a odbagrováním louky může dojít k narušení stability nově vzniklého svahu, což by mohlo vést k zásadnímu poškození přilehlých domů, komunikací a vedení.

Ačkoliv jde podle města o kompromis s Povodím Vltavy a občany okolí, v zásadě podle členů iniciativy nebylo přihlédnuto k námitkám a připomínkám veřejnosti. „Naši zastupitelé nad rámec svých zákonných povinností o protipovodňových opatřeních veřejnost dostatečně neinformovali a námi požadovaný informační mítink dosud nezorganizovali,” dodávají.

Celkové náklady představují téměř 34 milionů korun, první etapa bude hrazena z pětaosmdesáti procent dotačním programem, zbytek uhradí město. „Následující etapy jsou aktuálně teprve ve fázi zpracovaných studií, další stupně projektové dokumentace ještě nebyly zatím zadány. Oběma plánovaným etapám musí ještě předcházet veřejné projednání s občany města,“ dodává náměstek.

Zítra se každopádně od 18 hodin uskuteční na pravém břehu Malše, resp. na louce u rohu ulic Karla Buriana a Na nábřeží mítink iniciativy Zachraňme Malák, kde budou sděleny všechny podstatné informace a proběhne i diskuse o názorech k chystaným úpravám.

Štítky protipovodňová ochrana, Malše, louka, Karel Burian, Povodí Vltavy (státní podnik), České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chystá protipovodňová opatření na Malši, mezi lidmi se však nesetkává s pochopením  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.