Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krizi zvládnou od školky

Unikátní projekt zaměřený na nejmenší spustili hasiči na jihu Čech. V průběhu pěti let seznámí všechny předškolní a školní děti s pojmy jako je evakuace, ukrytí, nebo úlohou jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. Reagují tak na rizika, která se objevují ve stále větší míře i v České republice. Finančně projekt podpořila Nadace ČEZ.

Co dělat při požáru, povodni, ohrožení cizím člověkem, nebo třeba mimořádné události v elektrárně Temelín.  Jak postupovat ve chvíli, kdy je potřeba se ukrýt, nebo evakuovat. Koho ve chvíli krize poslouchat a jak rozeznat ty, kteří pomáhají. Právě v těchto dnech ve městech a obcích kolem elektrárny Temelín probíhá pilotní část projektu Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Svým rozsahem je v České republice unikátní.

„Samozřejmě reagujeme na hrozby a rizika, jejichž počet bohužel neklesá, spíše naopak. Přitom lidé velmi často nevědí, jak se chovat. I proto se soustřeďujeme na ty nejmenší. Vůbec ale nenahrazujeme úlohu školek a škol, naopak s nimi maximálně spolupracujeme,“ upřesňuje význam projektu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. I ty nejmenší děti se učí, jak rozlišit například hasiče, policisty, nebo záchranáře, případně co dělat, když uslyší pojmy jako evakuace. Vše se přitom, stejně jako například Honzík Čícha ze školky v  Dřítni, dozvídají maximálně zábavnou formou. „Nejvíc se mi líbilo lezení tunelem, kdybychom někam utíkali a skládání hasičů a policajtů,“ zhodnotil hravé dopoledne s hasiči.

Pilotní projekt, do kterého se zatím zapojilo 7 škol s více než sedmi stovkami dětí, hasiči odstartovali po dohodě s energetiky v okolí temelínské elektrárny. Postupně by se ale mělo dostat na všechny v Jihočeském kraji. „Nejde jen o možnou událost na jaderce. I u nás je daleko větším nebezpečím třeba oheň, nebo velká voda. Takže tuto aktivitu velmi vítám,“ komentoval na místě projekt starosta Dřítně Josef Kudrle.

Část názorných pomůcek, včetně třeba evakuačních zavazadel a hraček pro nejmenší nakoupili hasiči se stotisícovou podporou Nadace ČEZ. „Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. I proto pomáháme s budováním například bezpečných přechodů, nebo hřišť a názorný program pro děti je dalším skvělým příkladem,“ objasňuje důvod sponzoringu vedoucí temelínské komunikace Petr Šuleř.

S testovací částí projektu skončí hasiči příští týden. Znovu se rozjede po letních prázdninách.

Štítky hasiči, temelín, projekt, Česko, ČEZ, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Jihočeský kraj, Hasičský záchranný sbor, Dříteň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizi zvládnou od školky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.