Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ČSSD navrhla odvolat českobudějovického primátora a tři radní

Opoziční ČSSD na dnešním jednání českobudějovického zastupitelstva navrhla odvolat primátora Jiřího Svobodu, prvního náměstka Iva Moravce a náměstky Františka Konečného a Tomáše Bouzka. Opozice využila krize křehké koalice ANO, OPB, TOP 09 a lidovců, která začala 8. června odvoláním radního Pavla Matouška z ANO. Hlasovat o návrhu mají zastupitelé ještě dnes.

„Je právo každé opozice podat návrh na případné odvolání některých náměstků. Já jsem návrh podal a získal při schvalování bodu do programu podporu napříč politickým spektrem zastupitelstva,“ řekl člen zastupitelstva a předseda okresní organizace ČSSD Petr Podhola. Konkrétní důvod odvolání nesdělil. „Tato koalice není dlouhodobě příliš stabilní. Myslím, že se otvírá cesta pro potenciální možnost diskusí o novém půdorysu koalice,“ dodal.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů. Třetí hnutí Občané pro Budějovice má osm zastupitelů, komunisté šest a TOP 09 čtyři. Lidovci a ODS obsadili po třech křeslech.

Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů. Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, nedávno byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Na dnešním jednání se z účasti omluvil Václav Fál a s opozicí hlasoval nedávno odvolaný náměstek Matoušek.    

Matoušek byl na mimořádném zasedání odvolán kvůli tomu, že jako zástupce města na valné hromadě Teplárny České Budějovice porušil koaliční dohody a usnesení zastupitelstva a nehlasoval pro navržené členy dozorčí rady společnosti. Protože město drží v teplárně majoritu, ocitla se firma bez dozorčí rady. Matouška ve funkci náměstka pro ekonomiku nahradila radní a stranická kolegyně Lucie Kozlová.

V jedenáctičlenné radě mělo ANO pět zástupců, a to primátora a čtyři uvolněné náměstky. Dnes měli zastupitelé zvolit náhradníka za odvolaného Matouška - neuvolněného radního. Čtyři mandáty v radě zatím drží hnutí Občané pro Budějovice a po jednom náměstkovi mají TOP 09 a KDU-ČSL.

Zdroj: ČTK

Štítky ČSSD, ANO 2011, primátor, TOP 09, koalice, Ivo Moravec, František Konečný, Jiří Svoboda, Tomáš Bouzek, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSSD navrhla odvolat českobudějovického primátora a tři radní  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.