Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějčtí zastupitelé odvolali primátora Jiřího Svobodu a tři radní!

Českobudějovičtí zastupitelé dnes na podnět opoziční ČSSD odvolali primátora Jiřího Svobodu. Ze 44 přítomných se pro jeho odvolání vyslovilo všech 23 hlasujících zastupitelů. Stejným poměrem hlasů odvolali i náměstky Iva Moravce, Františka Konečného a Tomáše Bouzka. Koaliční zastupitelé ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL sál před tajným hlasováním opustili. Opozice ale získala potřebnou většinu. Zastupováním primátora zastupitelé pověřili náměstka primátora Petra Holického.

„Myslím, že je předčasné mluvit o konci koalice, samozřejmě budou následovat jednání, koaliční smlouva se musí vypovědět, aby mohla skončit,“ řekl Svoboda. „Bohužel se ukázala vychytralost opozičních stran, které jsou v politice dlouho, umí v tom chodit a zmanipulovaly tak některé koaliční zastupitele, kteří evidentně upřednostňují svoje vlastní zájmy před zájmy města,“ dodal odvolaný primátor.

Svoboda je druhým primátorem za hnutí ANO, jehož v rozmezí několika dnů zastupitelé odvolali. V Ústí nad Labem ale šlo i o rozkol v hnutí, protože odvolaného Josefa Zikmunda vzápětí vystřídala Věra Nechybová zvolená rovněž za ANO. Vedení hnutí v neděli zrušilo ústeckou oblastní organizaci.

Krize koalice ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL v Budějovicích začala odvoláním radního Pavla Matouška 8. června. Při hlasování se tehdy projevila křehkost koaliční většiny. Dnes ji opozice využila k odvolání radních a možnému konci koalice. Matoušek je podle stranického kolegy Františka Konečného jedním ze strůjců rozpadu koalice.

„Na sněmu ANO nedávno prohlašoval, že bude hlasovat jako členové ANO. Je to veš v kožichu hnutí ANO,“ prohlásil Konečný. Podle něj Matoušek požadoval za udržení koalice místo v představenstvu teplárny. „V případě, že by místo dostal, vzdal by se i mandátu,“ dodal. Matoušek ale jeho tvrzení odmítl. „Toto důrazně dementuji, mandátu se nemíním vzdát,“ řekl.

Všichni čtyři radní se v rozpravě před hlasováním domáhali, aby jim opozice sdělila důvody odvolání. Podle Svobody byly politické, odrážející momentální stav sil v zastupitelstvu. Problémy má především hnutí ANO, které od voleb ztratilo tři hlasy z dvanácti, jeden zastupitel odešel z klubu TOP 09 a s opozicí hlasuje i člen KDU-ČSL.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš doufá, že ANO se podaří koalici v Budějovicích zachránit. „Pravděpodobně osobní ambice u třech našich zastupitelů převažují nad zájmy hnutí,“ napsal. „Naši lidé jsou občas naivní. Ne všichni byli připraveni na velkou politiku a podrazy,“ dodal. Řešení podle Babiše musí předsednictvu navrhnout poslankyně Radka Maxová, která je předsedkyní krajské organizace ANO v jižních Čechách.

Politické důvody odvolání čtyř radních z 11 potvrdil nepřímo i zastupitel Petr Podhola, který návrh přednesl. „Tato koalice není dlouhodobě příliš stabilní. Myslím, že se otvírá cesta pro potenciální možnost diskusí o novém půdorysu koalice,“ dodal. Konkrétní důvody odvolání čtyř radních neuvedl.

Primátor Svoboda před hlasováním apeloval na zastupitele, aby zvážili dopady své volby. Město se ocitne bez primátora, prvního náměstka, nikdo například nebude řídit krizový štáb.

Volby v Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, ČSSD devět mandátů, hnutí Občané pro Budějovice osm, KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovci a ODS po třech.

Čtyřkoalice měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů. Z klubu ANO po volbách vystoupila Eliška Richtrová, nedávno byl z klubu TOP 09 vyloučen Kamil Calta. Dnes se z jednání omluvil Václav Fál a s opozicí hlasoval Matoušek. Eva Hajerová, která vystoupila z klubu ČSSD, tentokrát koalici nepodržela.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, primátor, Jiří Svoboda, koalice, TOP 09, František Konečný, ČSSD, KDU-ČSL, Ivo Moravec, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí zastupitelé odvolali primátora Jiřího Svobodu a tři radní!  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.