Jihočeští hygienici udělili v prvním pololetí letošního roku provozovatelům stravovacích zařízení 51 pokut kvůli různým nedostatkům. Jejich celková výše dosáhla 226.000 korun. Hygienici nejčastěji zjistili, že provozovatelé dané zařízení neudržují v odpovídajícím stavu a v čistotě. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila jihočeská krajská hygienická stanice. Statistika je přibližně srovnatelná s loňským prvním pololetím.
Hygienici v prvních šesti měsících letošního roku zkontrolovali 626 provozoven. Nejčastěji se jednalo o restaurace, hotely, závodní kuchyně nebo penziony. Jde totiž o zařízení, která si vyrábí vlastní jídla.
Hygienici za první pololetí zkontrolovali 437 takových podniků. V menší míře se pak zaměřili na kavárny a další podniky podobného druhu, kde si provozovatelé jídlo sami nevyrábí.
"Provozovatelům stravovacích zařízení hygienici uložili 85 dobrovolných opatření týkajících se především sanitace, likvidace potravin a pokrmů, údržby provozovny a jejího vybavení," uvedli ve zprávě hygienici.
Při kontrolách zjistili dále nedostatky v čistotě zařízení, ve skladování potravin, v používání potravin s prošlou dobou spotřeby nebo v nevhodném zacházení s odpady. Některé kontroly iniciovali svými podněty zákazníci.
Napsal ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.