Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Lipně vzniká cyklostezka za 43 milionů, usnadní i pohyb chodců

Obec Černá v Pošumaví začala stavět cyklostezku, která povede vedle hráze oddělující takzvané velké a malé Lipno. Stezka bude 1,2 kilometru dlouhá, asi tři metry široká. Náklady jsou 43 milionů korun, 85 procent pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stezka bude hotová v září, usnadní cestu i chodcům.

Cyklostezka vzniká v takzvaném malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z obce. Tam hráz roztíná hladinu jezera na dvě poloviny. Stezka splyne se silnicí vedoucí po hrázi. „Cyklostezka povede asi půl metru nad hladinou. Nejprve sem proto bude nutné navézt mnoho obřích kamenů, na kterých se cyklostezka začne budovat. Součástí bude i mostek, pod kterým budou proplouvat lodě, a také nová místa, odkud bude možné pohodlně chytat ryby,“ řekl Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska.

Řidiči musí v místě snížit rychlost. Až stavební práce pokročí, bude dopravu přes Lipno řídit i semafor.

Historicky se jezdí po hrázi, po silnici první třídy. Tam nikdo nemá kam uhnout: když tam jede cyklista, musí jet po té silnici. Když tam jdou lidé z vlakového nádraží do Černé, musí jít po silnici. Není tam ani prostor na krajnici. Když se to kdysi stavělo, nepředpokládal se takový provoz, jako je dnes,“ řekla starostka obce Irena Pekárková k důvodům, proč obec cyklostezku staví.

Plán navázat na tuto cyklostezku další, která by vedla ze středu obce na hráz, je odložený. Na zhruba kilometr dlouhou trasu má obec stavební povolení, nezískala ale dotaci. Černá v Pošumaví má 830 stálých obyvatel, v letní sezoně tam míří řada turistů, je tam i pět kempů.

V jižních Čechách vzniká několik nových cyklostezek. V plánu je cyklostezka z Plané u Českých Budějovic do Boršova nad Vltavou. Síť cyklotras, která propojí centrum města s okrajovými částmi, postaví letos a v roce 2020 Český Krumlov. Dvě nové trasy vznikly na Šumavě: Zlatá stezka a Blanice. Nejvíc cyklistů jezdí v kraji po stezce z Českých Budějovic na Hlubokou, v hlavní sezoně až 2500 lidí denně. V Jihočeském kraji je zhruba 4500 kilometrů značených cyklotras.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky turistika, cyklistika, Lipno nad Vltavou, cyklostezka, Vodní nádrž Lipno, Černá v Pošumaví, silnice, Státní fond dopravní infrastruktury, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně vzniká cyklostezka za 43 milionů, usnadní i pohyb chodců  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.