Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Točna by měla v krumlovské zámecké zahradě zůstat do roku 2023

Otáčivé hlediště by mělo v českokrumlovské zámecké zahradě zůstat do roku 2023. Nová točna by mohla být i jinde než teď. Po jednání s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem to dnes řekl náměstek primátora Českých Budějovic Juraj Thoma.

Jihočeští památkáři minulý týden oznámili, že v roce 2020 zahájí tříletou opravu letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště zhruba za 50 milionů korun. Uvedli, že práce v letech 2021 a 2022 zčásti omezí produkci Jihočeského divadla, hlavně odpolední představení. Thoma dnes o situaci mluvil s generální ředitelkou Národního památkového ústavu Naděždou Goryczkovou a řekl, že produkce divadla omezená nebude.

Město České Budějovice, jež točnu vlastní, má zatím smlouvu s památkáři na pronájem pozemku v zámecké zahradě do konce roku 2020. Zástupci města a divadla původně žádali, aby památkáři smlouvu prodloužili do roku 2025.

„Domluvili jsme se, že paní ředitelka Goryczková dá pokyn, aby byla smlouva prodloužena do roku 2023. Oprava Bellarie by neměla komplikovat další sezony (divadla),“ řekl Thoma. Dodal, že podle Goryczkové zvládnou stavební technici potřebné práce před nebo po divadelní sezoně.

Exministr kultury Antonín Staněk pověřil již dříve město České Budějovice, aby vypsalo architektonickou soutěž na obnovu točny včetně zázemí na současném místě. Zástupci města, Jihočeského divadla i dalších stran se sejdou, jak řekl Thoma, a upraví zadání soutěže. Teď bylo podmínkou, že nové hlediště musí být tam, kde je teď.

„Podíváme se znovu na zadání soutěže, aby nepředjímala, že nové otáčivé hlediště musí být pouze a jedině na stávajícím místě, ale mohlo setrvat někde jinde v zámecké zahradě a do budoucna nevyloučila jiné místo (v zahradě) ani nejbližší okolí,“ řekl Thoma.

Železobetonová konstrukce točny je stará přes 25 let, divadlu rostou náklady na její dílčí opravy. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek už dříve řekl, že točna potřebuje v příštích letech rekonstrukci za miliony. Její zázemí je, jak řekl, na úrovni roku 1958, kdy se v zámeckém parku začalo hrát.

Průdek loni několikrát řekl, že dává přednost variantě, kdy by se hlediště přesunulo do takzvaného divadelního traktu v bývalém zahradnictví. Zámecká zahrada by se o tento dnes nevyužívaný prostor rozšířila; tuto variantu upřednostňovala i Česká komora architektů. „Je to varianta, která by jednou provždy vyřešila spor mezi památkáři a Jihočeským divadlem,“ řekl v červnu 2018 Průdek.

Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny tržeb, které jsou 54 milionů korun ročně. Na otáčivé hlediště letos přijelo na 96 představení 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek vzrostly oproti minulé sezoně o 15 procent na 43,3 milionu korun. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky divadlo, památky, Český Krumlov, zámecký park, hlediště, Juraj Thoma, Jihočeské divadlo, České Budějovice, Lubomír Zaorálek, Naděžda Goryczková, Národní památkový ústav, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Točna by měla v krumlovské zámecké zahradě zůstat do roku 2023  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.