Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krumlov prožije restart. Je tady spousta nadaných lidí, kteří nás teď potřebují, říká autor projektu Podpoř Krumlov

Český Krumlov je jedno z měst, které koronavirus výrazně zasáhl. Ne že by byl v této jihočeské metropoli extrémně vysoký počet nakažených, z ulic ale zmizeli turisté, kteří byli jednou z hlavních obživ místních podnikatelů. Právě kvůli nim vznikl projekt Podpoř Krumlov, za kterým stojí Tomáš Perzl a Míša Fürstová.

Snad všemi médii na jihu Čech proletěly fotky prázdného Krumlova. Během koronaviru se totiž život v oblíbené turistické metropoli téměř zastavil. „Spousta místních tomu tleská, já moc ne, přeplněné ulice nebyly příjemné nikomu, ale tohle je naprosto opačný extrém. Troufám si říct, že centrum Krumlova prožije restart, který ale nebude vůbec na škodu a ukáže čas, jak se s tím dokázali místní poprat,“ myslí si jeden ze zakladatelů projektu Podpoř Krumlov Tomáš Perzl.

Prvotní myšlenka vzniku projektu byla podpora od „Krumlováků Krumlovákům“. „Ale čím déle projekt funguje a máme čas nad ním přemýšlet, nechceme se omezovat jenom na místní. Chceme všem kolem nás, ať už z Krumlova nebo okolí, představit lokální podnikatele a jejich podniky, výrobky, služby, cokoliv,“ popisuje Tomáš Perzl.

Za webem stojí společně s Míšou Fürstovou, která poprvé vyslovila nápad vytvořit něco podobného. „V Krumlově jsme doma a máme vlastní zkušenost s místními, máme tu spoustu skvělých a nadaných lidí, kteří si zaslouží naši podporu, a navíc ji teď potřebují víc než kdy jindy. Je to to nejmenší, co pro ně můžeme udělat,“ vysvětlují důvod, proč zrovna Český Krumlov.

Na webových stránkách Podpoř Krumlov najdou lidé například lektorky jógy, cizích jazyků, ilustrátorku, výrobce domácích sirupů, fotografy, ale také restaurace a kavárny. „Spousta provozoven je sice teď zavřená, ale je tu taky spousta těch, kteří hledají cestu, jak fungovat jinak, ať už rozvozem, online kurzy nebo výrobou na objednávku. Právě na to na stránkách dbáme. Provozovatelé si můžou vyplnit rozvážkovou dobu, denní nabídku, otevírací dobu výdejního okénka. Svoje profily si jednoduše spravují sami,“ vysvětluje Tomáš.

Sám za sebe doporučuje hodinu angličtiny nebo jógy. „Já nechci úplně lidem říkat, co mají dělat. Ale v Krumlově je fakt spousta božích lidí a jejich výrobky a služby za to fakt stojí. To můžu říct s klidným srdcem,“ říká Perzl.


Jeden z autorů projektu Podpoř Krumlov Tomáš Perzl.

Projekt by podle něj mohl pokračovat i po „době koronavirové“. „Máme vymyšlený směr, jakým se chceme po rozvolnění nařízení vydat. Budeme jednotlivé osoby obcházet, poslouchat jejich příběhy a sdílet je dál. Líbí se nám představa toho, jít k někomu do kavárny, obchodu a znát jeho příběh…,“ popisují zakladatelé projektu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Český Krumlov, Podpoř Krumlov, Tomáš Perzl, koronavirus, projekt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Já Krumlov nepodpořím.. Za prvé si alespoň město odpočine.. Za druhé se tam prodejci koukali na Čechy přes prsty.. Za třetí prodejci nevěděli co chtít za kýče.. Vše předražené.. Město by zpoplatlilo i vodu v řece.. Město krásné.. Lidi divní.. Nemyslím domorodce, ale cizince - jak turisty, tak prodejce z východní Evropy a představitelé města..

Pondělí, 20. dubna 2020, 14:56Odpovědět

Krumlov prožije restart. Je tady spousta nadaných lidí, kteří nás teď potřebují, říká autor projektu Podpoř Krumlov  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.