Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V okolí Lipna chybí turisté, restaurace zatím neotvírají

Přestože v pondělí mohou po omezení kvůli koronaviru otevřít zahrádky u restaurací, řada pohostinství v okolí lipenské přehrady se na obnovení provozu nechystá. Důvodem je absence turistů, na nichž je tato destinace z velké části závislá. Vyplývá to z informací provozovatelů restaurací.

„Máme klientelu z více než 95 procent z Rakouska. Dokud se neotevřou hranice, nemá pro nás význam otvírat,“ řekl majitel restaurace Inge ve Vyšším Brodu Miloš Pavelec. Podobná situace je v Rožmberku, kam lidé jezdí hlavně za atrakcemi jako hrad a věž Jakobínka. „Máme 50 procent zahraniční klientely, ta se k nám nedostane. Navíc je zavřený hrad a já se budu rozhodovat na poslední chvíli. Pokud bude hezké počasí, chtěl bych otevřít ve čtvrtek 14. května,“ řekl provozovatel hotelu Růže v Rožmberku Jan Hanuš.

Okolí lipenské přehrady využívají pro výlety i turisté z Česka. Ale velkou část tvoří cizinci, hlavně ze sousedních zemí. „Velice nás mrzí, že se k nám Rakušané nedostanou, doufáme že od července se otevřou hranice aspoň pro ně. Tvoří nám 30 procent tržeb. Volají a píšou, jaká je situace v České republice, a že je jim smutno po cykloturistice okolo Svatého Tomáše spojené s návštěvou v našem hostinci,“ uvedla Barbora Perfollová z restaurace a penzionu Hájovna na Svatém Tomáši, který se nachází v blízkosti hranic.

V minulých letech byl květen obdobím, kdy startovala letní sezona. Většinou první zvýšený zájem registrovali provozovatelé po zimní přestávce už o Velikonocích. „Jsme rádi, že dochází k rozvolňování karanténních restrikcí. Nastartovat provozy, které dva měsíce byly bez příjmu s povinnostmi platit všechny závazky a aktuálně s personálem na pracovních úřadech kvůli neznámému, ale spíš nízkému počtu návštěvníků, je strašně složité,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky Rakousko, koronavirus, restaurace, turistika, ekonomika, Lipno, Vodní nádrž Lipno, Česko, Jan Hanuš, Velikonoce, Vyšší Brod, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V okolí Lipna chybí turisté, restaurace zatím neotvírají  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.