Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Klub českých turistů slaví 100 let, k výročí připravil výstavu

PR článek

Ve výstavních sálech přízemí Regionálního muzea v Českém Krumlově probíhá do poloviny září výstava muzejní sezóny s názvem „Pohyb je náš program – 100 let Klubu českých turistů START Český Krumlov“, která představí historii Klubu českých turistů v Českém Krumlově od jeho založení v roce 1920 až do současnosti. Pozornost je věnována osobnostem, které se zasloužily o jeho vznik a rozvoj. Výstavně jsou prezentovány všechny formy turistiky, kterým se členové v rámci klubu věnují.

U příležitosti 100. výročí od založení Klubu českých turistů Start Český Krumlov probíhá v Regionálním muzeu v Českém Krumlově výstava „Pohyb je náš program – 100 let Klubu českých turistů START Český Krumlov“. Organizovaná česká turistika měla štěstí, že se do jejího čela postavily významné osobnosti – oblíbený lékař, advokát a ředitel místní školy. Ve výstavě budou připomenuti nejen tito zakladatelé, ale i mnohé další osobnosti, které přispěly k obnově či rozvoji KČT START Český Krumlov.

S krátkým přerušením v době druhé světové války nepřestala organizovaná turistika existovat. Nový impuls dostala v roce 1966 založením Tělovýchovné jednoty Start. Pravidelně pořádala velmi populární květnový Pochod vítězství kolem Kleti. Od roku 1968 pak třídenní etapový pochod s mezinárodní účastí později nazvaný Krajem pětilisté růže.

Organizátoři připravovali měsíční kalendář výletů. Turistické výpravy tři až čtyři dny v týdnu přiváděly do Startu další zájemce. Trasy nebyly zaměřeny jen na Českokrumlovsko a Kaplicko. V posledních letech vedou i Českobudějovickem a Trhosvinenskem.

Start se podílel i na organizování náročných podniků, jakým byl 2. sraz české turistiky v roce 1973 nebo setkání evropských turistů Eurorando. Pro členy jsou dvakrát v roce připravovány týdenní pobyty v zajímavých místech naší vlasti.

Část výstavy je věnována významnému turistickému fenoménu – značkaření. Okres byl protkán sítí značených cest. Sledují nejen prastaré komunikace, ale značkaři Startu se také výrazně zasloužili o zpřístupnění přírodních krás v zakázaném pohraničním pásmu. Hned po roce 1989 byla navázána spolupráce s rakouskými turisty, která na rozdíl od jiných kontaktů dosud trvá a zdárně se rozvíjí.

Činnost klubu nemá jen sportovní a rekreační charakter. Většina vedoucích dobře zná svůj kraj a při putování přírodou seznamuje přítomné s historickými, přírodními a kulturními zajímavostmi. Jde o jakousi obdobu vlastivědného úsilí našich předků.

Nejčastěji vyrážejí na výlety pěší turisté, ti nejlepší ujdou za rok až tisíc kilometrů. Vedle pěších jsou ve Startu organizováni i cyklisté a běžkaři a čas od času sjíždějí Vltavu příznivci vodních sportů. Výstava připomene všechny tyto způsoby turistiky v minulosti i dnes.

V současné době (2020) vede čtyřsetčlenný klub volený výbor v čele s obětavým předsedou Ladislavem Pražákem. Výstava je pořádána v úzké spolupráci s Klubem českých turistů START Český Krumlov.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klub českých turistů. Český Krumlov, výstava, výročí, Klub českých turistů, Český Krumlov, turismus, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klub českých turistů slaví 100 let, k výročí připravil výstavu  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.