Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Most na Lipně zůstane zavřený, úřad ale musí znovu rozhodnout

Krajský úřad zrušil rozhodnutí městského úřadu v Českém Krumlově, že je nutné zavřít most Prefa přes Vltavu v Lipně nad Vltavou. Věc musí krumlovští úředníci znovu projednat. Pokud hrozí nebezpečí, že kvůli stavu mostu budou dopravní nehody nebo se část stavby zřítí, musí ho ale vlastník nebo správce zavřít.

Most pod hrází vodní nádrže Lipno patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O tom, že je most nutné zavřít, rozhodl krumlovský úřad loni v listopadu. Proti tomu se odvolaly obce Loučovice a Lipno. ÚZSVM nechal udělat průzkum, podle kterého je most ve špatném stavu. Most bude proto podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové dál zavřený.

Krajský úřad rozhodnutí krumlovských úředníků zrušil, protože ho nevydali v souladu se zákonem o pozemních komunikacích a správním řádem. „Je potřeba uvést, že hrozí-li nebezpečí z prodlení - živelní pohromy, dopravní nehody, zřícení nebo poškození - musí příslušnou část pozemní komunikace neprodleně uzavřít a označit alespoň provizorním způsobem její vlastník," stojí ve vyjádření krajského úřadu.

ÚZSVM rozhodnutí kraje dostal. Je připravený poskytnout podklady k novému řízení. „S ohledem na stav mostu, kvůli kterému reálně hrozí újma na zdraví občanů, jsme povinni most nechat uzavřený," uvedla mluvčí.

Starostu obce Loučovice Jana Kubíka, který se proti zavření mostu odvolal, potěšilo, že s odvoláním uspěl. Argumentuje, že zavření mostu s obcemi nikdo neprojednal. „Úřad by měl přehodnotit postup a snažit se provizorně zajistit, aby byl most průchodný. Jsem přesvědčen, že pro auta do tří a půl tuny a pro pěší tam žádné nebezpečí nehrozí. Loňský rok se měnilo trafo na elektrárně, přes most jelo padesátitunové trafo s celou soupravou a most to vydržel," řekl Kubík.

Most patřil dříve pod Okresní národní výbor v Českém Krumlově, pak přešel do správy ÚZSVM. Tento úřad opakovaně oslovil obce Lipno nad Vltavou a Loučovice, zda by s ohledem na potřeby svých obyvatel most zdarma nepřevzaly. Ani jedna z obcí neměla zájem. ÚZSVM nabídl most i Jihočeskému kraji, Povodí Vltavy a společnosti ČEZ, která dříve využívala most k přepravě nadměrných nákladů při opravě lipenské elektrárny. Nikdo z nich zájem o most neprojevil. „I nadále platí naše nabídka k bezúplatnému převodu ve prospěch obce nebo Jihočeského kraje," sdělila Tesařová.

Most je podle Kubíka důležitý pro všechny, kteří pracují v elektrárně, jedou na vlakové nádraží Lipno nebo bydlí ve Dvorečné, kde žije asi 100 lidí. Kvůli tomu, že je most zavřený, se prodloužila cesta autem z nádraží do centra Lipna z pěti minut na 15, jezdí se přes Loučovice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lipno nad Vltavou, most, doprava, silnice, Vodní nádrž Lipno, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, krajský úřad, Český Krumlov, Loučovice, Vltava, Jan Kubík, elektrárna, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most na Lipně zůstane zavřený, úřad ale musí znovu rozhodnout  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.