Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlavní lyžařská sezona končí. Ve Frymburku byla jedna z nejlepších

Velmi kladně hodnotí letošní sezonu provozovatelé lyžařského areálu ve Frymburku. V zimě tam zavítalo více než 19 tisíc lidí, což je o třetinu více než loni. Vyšší návštěvnost oproti minulému roku zaznamenali také například na Zadově nebo v Lipně nad Vltavou. V těchto střediscích ale sezona ještě pokračuje.

Ve Frymburku na Lipensku mohou být s průběhem letošní zimy spokojeni. Ideální sněhové podmínky nalákaly velký počet návštěvníků. Odhadem jich tam zavítalo až okolo devatenácti tisíc a na začátku března padl dokonce rekord v návštěvnosti. „Konečná čísla zatím nemáme, ale pocitově to vypadá jako jedna z našich nejlepších sezon. Dokonce jsme víkend po zrušení opatření proti covidu zaznamenali absolutní rekord v návštěvnosti. Lyžovalo a bobovalo u nás tehdy lehce přes osm stovek návštěvníků,“ zhodnotil Michal Černocký, ředitel frymburského areálu, který je v provozu již devátým rokem.

Ačkoli je zima téměř pryč a tamější areál se uzavírá, i nadále panují příznivé podmínky. „Minulý týden jsme dokonce ještě zasněžovali, takže je tu od třiceti do sto dvaceti centimetrů sněhu, v jednom místě máme i přes metr a půl,“ přiblížil Černocký. Přesto v neděli 20. března letošní sezonu ukončí. Spolu s koncem jarních prázdnin totiž zmizí i velká část jejich klientely. „Jako lyžaře mě to mrzí, ale jsme areál, který se primárně zaměřuje na rodiny s dětmi, začátečníky nebo ty, kteří chtějí dopilovat svůj styl. Po skončení prázdnin musí děti zpátky do školy a už nemohou být u nás,“ zalitoval Černocký.

Zároveň dodal, že vzhledem k dění na Ukrajině plánují na poslední lyžařský víkend uspořádat dobročinnou akci. Vešekerou sobotní tržbu ze skipasů totiž věnují na pomoc Ukrajině. „Jedná se o konec jarních prázdnin, počasí má být v sobotu výborné. Nechceme nic predikovat, ale čím více lyžařů dorazí, tím víc samozřejmě vybereme a pomůžeme tak lidem zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině,“ nastínil Černocký. Areál peníze věnuje organizaci Člověk v tísni.

Některé lyžaře odradily restrikce

V nedalekém Lipně nad Vltavou naopak sezona pokračuje dál. Přesnější data k návštěvnosti tu zatím k dispozici nemají, ale už teď ví, že čísla ještě nedosahují úrovně z doby před pandemií nemoci covid-19. I letos část lyžařů totiž odrazovala některá vládní opatření. „Na celkové hodnocení je nyní ještě brzo, sezona u nás stále trvá, i když její hlavní část končí. Ani letos jsme se však nedostali na čísla před covidem, nicméně oproti loňsku je to výrazný posun,“ uvedla mluvčí Ski areálu Lipno nad Vltavou Olga Kneiflová a připomněla, že velkou část minulé sezony zůstaly lyžařské areály zcela uzavřené a nakonec se lyžovalo jen několik dní.

Lidé mohou v následujících dnech stále vyrazit také do oblíbeného šumavského lyžařského areálu Zadov. I tady se návštěvnost oproti předchozímu roku pozvedla. „Sezona byla celkem příznivá. Podle předběžných informací se nám dokonce zdálo, že těch návštěvníků bylo nepatrně více než v minulosti. Možná se na lyže víc těšili. Ale přesná čísla teprve budeme znát,“ nastínil za středisko Zadov Petr Vondraš. Podle něj se v areálu bude lyžovat určitě minimálně ještě týden. Nevyloučil ani to, že provoz bude pokračovat do začátku dubna. „Uvidíme, jaké bude počasí. Ale do Velikonoc určitě nevydržíme,“ dodal Vondraš.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto archiv Park Frymburk

Štítky Frymburk, lyžaři, sjezdovka, zima, areál, Lipno, lyžařské středisko, Lipno nad Vltavou, Zadov, lyžař, COVID-19, Ukrajina, jarní prázdniny, Velikonoce, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní lyžařská sezona končí. Ve Frymburku byla jedna z nejlepších  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.