Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O krok blíž k Rakousku. Další úsek D3 má stavební povolení

Jihočeský kraj vydal stavební povolení na další úsek dálnice D3. Jde o stavbu na trase Nažidla - Dolní Dvořiště, st. hranice. Kromě plánovaného mostu investice zahrnuje také přeložku silnice. Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnil krajský úřad.

Stavební povolení se týká vedlejších staveb. Mezi ně patří přeložka silnice I/3 či most v katastru Dolního Dvořiště. Stavební řízení na hlavní trasu má na starosti ministerstvo dopravy.

Příhraniční úsek o délce 3,5 kilometru má vznikat  ve stejnou dobu, kdy dojde k výstavbě 12 kilometrů dlouhého úseku Kaplice nádraží – Nažidla. V případě druhého zmíněného úseku pokračuje od října stavební řízení. Práce mají odstartovat s koncem letošního roku. 

Původně mělo být hotovo na konci roku 2025, u delšího z posledních dvou úseků D3 ale Ředitelství silnic a dálnic ČR nedávno odsunulo termín dokončení na rok 2026, silničáři totiž narazili na problémy s bažinatým terénem, jak upozornil server Zdopravy.cz. Úsek k hranici má statá podle předběžných odhadů 1,25 miliardy korun bez DPH. 

„Stavba „D3 0312/II Nažidla – Dolní Dvořiště, st. hranice“ je součástí připravované dálnice D3 v  úseku Třebonín – Dolní Dvořiště. Nahradí tak stávající silnici I/3, která je v mnoha úsecích pro současný automobilový provoz naprosto nevyhovující. Má nevhodné směrové i výškové uspořádání a stávající trasa v kolizi s urbanistickými vztahy,“ stojí na webu Jihočeského kraje. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky dálnice, D3, doprava, řsd, jihočeský kraj, dolní dvořiště, česko, rakousko, stavební povolení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Když se začalo o téhle dálnici mluvit psal se rok 1987 a mně bylo 33 let. Letos mi bude 69 a jsem zvědav jestli mi dřív seberou řidičák a nebo se projedu po celé dostavěné dálnici D3. Jak je vidět ten fofr jakým se v Česku staví silnice tak mám obavu, že dřív přijdu o řidičák.

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 09:30Odpovědět

O krok blíž k Rakousku. Další úsek D3 má stavební povolení  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.