Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Krumlově obnovují tradici z dob Schwarzenberků, garda tam hlídá Boží hrob

Jednu z velikonočních tradic se rozhodli obnovit v Českém Krumlově. Nadšenci, kteří připomínají význam Schwarzenberské granátnické gardy, tam na Velký pátek hlídají Boží hrob. Událost spojenou s obdobím významného šlechtického rodu si mohli zájemci prohlédnout na Velký pátek v centru města a opakovat by se měla i v nadcházejících letech.

V Kostele Božího těla a Panny Marie je na Velký pátek večer naprosté ticho. Skupinka lidí právě opouští temné a chladné prostory, kde do tmy září několik svíček. Před nimi stojí dva muži s medvědicemi na hlavě. 

Pohled na členy Schwarzenberské granátnické gardy je připomínkou tradice, která se v Českém Krumlově v minulosti dodržovala. 

„Pustili jsme se do toho před několika lety, ale pak jsme měli covidovou pauzu. Noční bdění u Božího hrobu je jednou z tradic, kterou bychom chtěli obnovit a připomínat. V klášterním kostele je u oltáře umístěna asi nejstarší socha v Českém Krumlově - pieta z roku 1360. Pod ní je zinscenovaný Boží hrob se sochou zemřelého Krista z 19. století,“ popisuje Ivo Janoušek, kurátor Klášterů Český Krumlov. 

U Božího hrobu září několik barev. Ve skleněných nádobách je různě barevná voda, za kterou hoří svíčky. „To je skutečně dochovaná tradice spojená s Českým Krumlovem. V minulosti bylo něco podobného k vidění také v německy mluvících zemích. V Krumlově to vypadalo podobně, místo navíc hlídala Schwarzenberská granátnická garda,“ vypráví Janoušek.

V pátek večer je Český Krumlov plný lidí, ale v Kostele Božího těla a Panny Marie je naprosté ticho. „Má to opravdu kouzelnou atmosféru. Dozvěděli jsme se o tom náhodou, přijeli jsme sem na jednodenní výlet z Českých Budějovic,“ usmívá se jeden z návštěvníků kostela.

Právě silná atmosféra je podle kurátora jedno z lákadel, proč si tradici připomínat. Obnovují ji zástupci Klášterů Český Krumlov a skupinka nadšenců, kteří připomínají Schwarzenberskou granátnickou gardu, jejíž vznik se datuje k počátku 18. století. U vzniku gardy byl Adam František ze Schwarzenbergu, kterého měli členové gardy chránit. Tvořili ji vysloužilí vojáci a v Českém Krumlově byli od roku 1742. Členové gardy měli takzvanou parádní unifromu, které dominovaly modrá a bílá. I tento oděv si mohou zájemci prohlédnout. 

„Stává se z toho krásná velikonoční tradice. Rádi bychom ji opakovali každý rok. Některé události, jako je zestátnění zámku a odsun německého obyvatelstva, zpsůobily, že došlo k přerušení řady tradic. My máme šanci je alespoň symbolicky obnovit. Chceme připomínat tu úžasnou historii Českého Krumlova,“ dodává Janoušek.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky tradice, český krumlov, garda, boží hrob, velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mistrovsky vybraná zatáčka jak si udělat oslavu a svátek ze smrti slušného člověka kterého udali a nechali ukřižovat ač Pilát nabízel omilostnit jednoho ze dvou odsouzených ale mafie osvobodila vraha a lupiče barabase.Jednají stále stejně rychečtí(zamítali žádosti o milost oběšených z vedení vlastní KSČ),mrázkovci, rychtigovci,cimičtí,bendovci,redlrakušanovci,feriovci,danuschovci,návrat devadesátek viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,písně Karel Kryl Demokracie,Za prachy,Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou,Kabáti Colorado,Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie,Nájem zvedej,Sami,Pánubohu do oken,Nightwork Píseň pro obyvatele města Prahy,Pokáč Sexuální násilí.O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele Země kde žijí jak vidíme i u nás.Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům.. Stihnou se lidé včas probudit a tuhle mafii už nevolit ? Viz filmy Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Hlava22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Erin Brockovich, Vlk z Wall Streetu, Kmotr, Sicilský klan. Četa, Forest Gump o Vietnamu, o jejich dluzích film Vítejte v Řecku pane inspektore, o získání moci a volbách Lidi co znám atd...

Neděle, 9. dubna 2023, 13:31Odpovědět

V Krumlově obnovují tradici z dob Schwarzenberků, garda tam hlídá Boží hrob  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.