Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Krumlovu stouply kvůli energiím výdaje, víc peněz má naopak z daní i poplatků

Městu Český Krumlov stouply za leden až květen běžné výdaje meziročně o 17 milionů na 178 milionů korun. Je to 38 procent výdajů z plánovaného ročního rozpočtu. Nárůst způsobily dražší energie i vyšší mzdy dané vládní úpravou tarifů. Za prvních pět měsíců roku stouply Krumlovu meziročně také příjmy, ze sdílených daní i z místních poplatků, hlavně z ubytování.

„Na výdajové straně jsme dosud nezaznamenali žádná výrazná negativní překvapení. Vyšší letošní číslo je způsobené hlavně navýšenými příspěvky na provoz městským organizacím kvůli růstu nákladů na energie nebo také zvýšenými mzdovými náklady kvůli úpravě tarifů dle nařízení vlády. S efektem vyšších výdajů se počítalo," uvedla za radnici Andrea Hakenová. Příjmy ze sdílených daní vzrostly od ledna do května meziročně o 12 milionů na téměř sto milionů. Z místních poplatků získala zatím radnice 14,2 milionu, meziročně o dva miliony víc. Do města se po koronakrizi začali vracet turisté.

Krumlov letos čekal meziročně výrazně vyšší výdaje za plyn a elektřinu. Šlo hlavně o městem zřízené organizace, jako jsou školy, školky a knihovna nebo společnost Pro-Sport ČK, která spravuje některá městská sportoviště jako bazén nebo zimní stadion či dětská hřiště.

Český Krumlov, v němž žije asi 13.000 lidí, má letos po úpravách rozpočet s příjmy 487,9 milionu a výdaji 638,6 milionu korun. Schodek 150,7 milionu kryje z peněz zbylých z minulých let. Kapitálové výdaje, tedy investice, by měly být téměř 188 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovu stouply kvůli energiím výdaje, víc peněz má naopak z daní i  poplatků  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.