Počasí dnes13 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Český Krumlov stále odklízí následky srpnové bouře. Polámala stromy o objemu až 800 kubíků

Na konci srpna zasáhla Jihočeský kraj velmi silná bouře. Její následky odklízejí v Českém Krumlově ještě měsíc poté. V městských lesích bouře vyvrátila nebo polámala stromy o objemu do 800 kubíků. Kromě toho bude město příští rok opravovat také lesní cesty, které poničily přívalové deště.

Velmi silná bouře doprovázená intenzivním deštěm a silným větrem zasáhla Jihočeský kraj na konci srpna. V lesích v Českém Krumlově po sobě zanechala spoušť v podobě vyvrácených a polámaných stromů v objemu kolem 800 metrů krychlových, z toho 130 kubíků jsou porosty mladší 40 let. Městský podnik, který se o lesy stará, odklízí následky ještě nyní.

Intenzivní déšť a silný vítr. V sobotu večer zasáhlo Jihočeský kraj extrémní počasí. Na řadě míst se zastavila železniční doprava, hasiči odklízí popadané stromy. Voda zkomplikovala dopravu nejen v Českých Budějovicích.

„Kalamitní hmota je rozptýlená, většinou jde o jednotlivé vývraty, nebo zlomy a je postupně systematicky zpracovávána, tj. nejprve jsme uvolnili lesní komunikace a zpracovali nebezpečné stromy a následně jsme přistoupili ke zpracování kalamitní hmoty v porostech,“ říká jednatel Lesů města Český Krumlov Zdeněk Zajíček.


Zdroj: Město Český Krumlov

Díky aktuálnímu počasí podle společnosti nehrozí, že by se v lesích rozšířili nežádoucí hmyzí škůdci a není proto nutné, zpracovávat každý strom okamžitě. „To by pro nás znamenalo značné navýšení nákladů. Tam kde to lze, tak zpracováváme kalamitní hmotu v koordinaci s plánem úmyslných těžeb,“ vysvětlil jednatel společnosti Michal Ficek.  

Během příštího roku bude město také opravovat lesní cesty, které poškodil přívalový déšť. „Opravy jsme doplnili do plánu oprav a rekonstrukcí komunikací na rok 2024,“ doplnil Ficek.

Ohodnoť článek

Foto Město Český Krumlov

Štítky bouře, Český Krumlov, Lesy Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov stále odklízí následky srpnové bouře. Polámala stromy o objemu až 800 kubíků  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.