Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Lipně funguje poslední přívoz. Letos se přes přehradu plavila i Porsche

Dva jsou na břehu, zůstává poslední. Dokud nezamrzne hladina Lipna, mohou tam lidé využívat přívoz, který vyráží z Horní Plané. Ve Frymburku, respektive Dolní Vltavici už sezonu ukončili. Informoval o tom Turistický spolek Lipenska.

„Návštěvníci byli víc na pohodu a v klidu. Sezóna byla výjimečná ve velkých výkyvech kolísání hladiny lipenského jezera. Museli jsme být více obezřetnější při nakládání. Ale poradili jsme si i s tím, když jsme měli plný přívoz luxusních vozů značky Porsche,“ uvedl v tiskové zprávě Antonín Labaj, který jezdí s přívozem z Frymburku na Frýdavu.

Lidé podle něj více šetří. Celkem Labaj a jeho kolegové podle svých slov přepravili zhruba 50 tisíc klientů. 

Přes zimu ho čeká oprava podpalubí, hnacího ústrojí, elektromagnetických spojek, bude měnit palubu a opravovat kormidelnu. V nejbližších dnech vyzdvihne za pomoci jeřábu přívoz na břeh.

Majitel přívozu mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem René Wippern má podobné plány. Také on skončil v říjnu.

„Přívozy jsou lipenským folklórem, který každý rok láká desítky tisíc pasažérů. Ti pak svými příspěvky na sociálních sítích šíří jejich věhlas a užitnou hodnotu dál. To nás všechny těší. Všem přívozníkům patří každoroční velký dík za jejich obětavost, ale i trpělivost, protože s některými pasažéry to občas není úplně jednoduché. Uvidíme, jak dlouho počasí dovolí provozovat přívoz v Horní Plané,“ shrnuje Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

Právě ten v Horní Plané je nyní poslední fungující. „V současné době provoz přívozu pokračuje, a tudíž nemáme ještě udělané statistiky. V porovnání z předchozími lety tato sezona nebyla ničím výjimečná, spiše se dá říci podprůměrná,“ dodává Petr Tahotný, vedoucí Hospodářsko správního odboru Města Horní Planá, které je majitelem.


Přívoz v Horní Plané.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Turistického spolku Lipenska

Štítky lipno, přehrada, přívoz, jihočeský kraj, šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně funguje poslední přívoz. Letos se přes přehradu plavila i Porsche  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.