Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Krumlově mají první mládežnický parlament v kraji. Cílem je více zapojit mladé lidi do dění ve městě

V Českém Krumlově zasedal koncem listopadu vůbec první mládežnický parlament na území Jihočeského kraje. Je v něm celkem 17 členů a jeho předsedkyní se na ustavující schůzi stala šestnáctiletá studentka. Cílem je, aby se mladí více podíleli na veřejném dění ve městě.

„Chtěla bych, aby byl vyslyšen hlas teenagerů, aby na naše nápady a myšlenky byl braný ohled při rozhodování o věcech veřejných,“ uvedla při svém zvolení do čela vůbec prvního parlamentu dětí a mládeže na území kraje jeho novopečená předsedkyně Nella Blažková. Šestnáctiletá studentka zdejší Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České bude mít po své pravé ruce o dva roky mladší kolegyni Evu Křenkovou ze Základní školy Plešivec, která se stala místopředsedkyní.

„Roli parlamentu spatřuji především v prezentaci našich názorů a pohledů na věc lidem, kteří ve městě mají rozhodující slovo. Většina z nás si dobře uvědomuje, co se děje kolem nás, ve městě i celostátně a různým věcem rozumí, ale dosud jsme neměli hlas a parlament je k tomu skvělá příležitost,“ podotkla místopředsedkyně.

V krumlovském mládežnickém parlamentu zasedá celkem 17 členů. Ti na svém prvním zasedání například také odhlasovali, že se zapojí do celorepublikového Fóra parlamentů dětí a mládeže a zapojí se také do iniciativy Město přátelské dětem, která spadá pod mezinárodní fond UNICEF.

Po první schůzi, na níž si členové sami zvolili své předsednictvo, je nyní úkolem parlamentu vypracovat stanovy a jednací řád. Nezbytností je také vytvořit logo a připravit si komunikační kanály. Jeho činnost ale nebude jen teoretická. Parlament má za sebou dokonce i první ostrou akci. Na konci listopadu se totiž jeho členové připojili ke stávce škol a zorganizovali pochod městem.

Samo vedení Krumlova se děti chystá v jejich činnostech podporovat. „Chceme, aby se parlament stal místem, které je přístupné všem mladým lidem bez rozdílu a umožňuje jim v přátelském a podporujícím prostředí ovlivňovat dění kolem a rozvíjet se. Skrze tento kanál budou mít mladí možnost být slyšet,“ doplnil krumlovský starosta Alexandr Nogrády.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Parlament, správa, ČR, Český Krumlov, Jihočeský kraj, studenti, mládež, politika

V Krumlově mají první mládežnický parlament v kraji. Cílem je více zapojit mladé lidi do dění ve městě  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.