Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Hasiči likvidovali u Jindřichova Hradce celou noc požár střechy továrny

Hasiči celou noc likvidovali požár střechy továrny na výrobu chipsů v Děbolíně na Jindřichohradecku. Oheň začali likvidovat v neděli zhruba ve 22:00 a většina ze zasahujících opustila místo až v pondělí před 7:00. Požár způsobil milionové škody, předběžná výše byla stanovena na sedm milionů korun.

Na likvidaci ohně se podílely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z několika obcí a měst. Na místo dorazilo téměř dvacet hasičských vozů různé techniky. Požár měl ohnisko v kotelně a zasáhl betonovou střechu výrobny. Šířil se mezistropními prostory po celé její ploše. Oheň byl skryt pod plechovými deskami, které držely dřevěné vazníky.

„Hasiči museli každou jednotlivě odmontovat, odnést a hořící meziprostor uhasit. Na hašení kromě vody použili také vzduchopěnu, možná ohniska vyhledávali termokamerou. Zásah na střeše byl v prvních fázích zásahu vzhledem k silnému kouři možný pouze v dýchací technice,“ zmiňuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Zásah se protáhl až do pondělní sedmé hodiny ranní, poté na místě zůstala čerstvá směna jindřichohradeckých hasičů. Ta ještě dohasila některá ohniska. Během požáru byl rovněž vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Naštěstí nebyla zraněna žádná osoba a hasiči nemuseli nikoho evakuovat.

Předběžná výše škody stanovená vyšetřovateli je sedm milionů korun. Zničený kotel a související technologie činí škodu dva miliony korun, 1550 metrů čtverečních zničené střechy zbylých pět milionů korun. Uchráněný majetek odhadli vyšetřovatelé společně s majitelem na dvacet milionů korun. 

„Profesionálně zvládnutý zásah hasičů uchránil prakticky veškeré výrobní technologie uvnitř haly. Zároveň hasiči v průběhu zásahu stihli ještě některé stroje a technologie zakrýt igelity, aby nebyly poškozeny hasební vodou. Svoji roli sehrála také betonová střecha, která udržela nejen požár, ale i značný objem použité vody,“ dodává Matějů s tím, že vyšetřování zatím stále není uzavřeno.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, střecha, Jindřichův Hradec, okres Jindřichův Hradec, technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči likvidovali u Jindřichova Hradce celou noc požár střechy továrny  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.