Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obutý, a přesto jako bos. V prodejně s barefoot obuví pro děti a dospělé Footmark vám rádi poradí, jak na to

PR článek

Již rok a půl provozuje Dagmar Krupicová v Jindřichově Hradci prodejnu s barefoot obuví, tedy s bosobotami. "Jak již český název boty naznačuje, jedná se o obuv, která co nejvíce napodobuje přirozenou chůzi na boso," říká v rozhovoru Dagmar Krupicová.

„Poptávka po tomto druhu bot je stále větší. Proto jsme museli v září prodejnu přestěhovat do nových větších prostor. Nově nás najdete v Klášterské ulici v Jindřichově Hradci,“ dodává majitelka.

Na úvod, proč jste se rozhodla právě pro barefootovou obuv?
Začalo to tím, že jsem vybírala boty pro mou malou dcerku, která měla drobný ortopedický problém, a právě myšlenka bosobot mi dávala smysl a líbila se mi. 

Můžete vysvětlit, co tedy barefootová obuv přesně je?
Jak název bosoboty napovídá, tato obuv v maximální možné míře napodobuje přirozenou chůzi na boso a bota se přizpůsobí člověku, nikoliv člověk botě. Jeho noha, respektive chodidlo, se nemusí tvarovat podle boty. Důležité je, že tvar boty odpovídá chodidlu, nejsou v ní utiskované prsty, které se mohou volně hýbat. Nevznikají tak deformity, jako jsou například vybočené palce, kladívkové prsty a podobně. Je to lehká a ohebná bota s tenkou podrážkou, aby se při chůzi dokonale přizpůsobila terénu. Nemá podpatek a ani podporu klenby.

Znamená to, že se musí takové botě i přizpůsobit styl chůze?
Samozřejmě. Z klasické konfekční obuvi máme většinou špatné návyky, nutí nás to „dupat“ na paty, což má nejen kvůli otřesům vliv na celý pohybový aparát, od kolen až po krční páteř. Díky barefootové obuvi si postupně zvykáme zapojovat všechny svaly a šlachy, z nichž se mnohé vůbec nepoužívaly. Proto se na začátku využívání barefootové obuvi může stát, že pocítíme jistou bolest nohou, která po krátké době zmizí. Na bosoboty je dobré si zvykat postupně, nejít hned první den na celodenní túru. 

Hodí se tedy bosoboty pro každého?
Jsou ideální pro zdravou nohu. Pokud se již ale nějaké problémy s pohybovým aparátem objeví, je lepší se předem poradit s fyzioterapeutem. I náš obchod spolupracuje se specialistkou na fyzioterapii a podiatrii.

Samotné boty ale vše také nevyřeší, je třeba s tělem dál pracovat a cvičit. Například u takzvaných haluxů, tedy vybočených palců právě tvar boty přispívá ke zlepšení situace. Palce v botě, která je netlačí do špatné pozice, mají tendenci se opět rovnat. Podle našich zákazníků po čase nastává skutečně znatelné zlepšení a úleva. Lidé se tak mohou vyhnout i operaci.

Máme tu zimu, podrážka je velice tenká, nemůže v barefootových botách přece jenom zábst?
Máme i zimní boty zateplené kožíškem, ale podrážka zůstává stejná. Avšak díky tomu, že v botách můžeme hýbat prsty, celé chodidlo se lépe prokrvuje a v botách není zima. U sebevíce zateplené klasické obuvi, když se noha nehýbe, tak zima vždycky bude.

Blíží se Vánoce, co pro své zákazníky připravujete?
Vzhledem k tomu, že každý by si měl boty vyzkoušet, aby mu dobře padly, nabízíme dárkové poukazy. Obdarovaný pak může přijít k nám a vybrat si boty, které mu dobře padnou. 

Letos jsou i velkým hitem ortopedické podložky Muffík, které jsou vhodné jak pro děti, tak i dospělé a chůzí po nich stimulují chodilo i samotnou nohu, zlepšují prokrvení a také působí na reflexní body chodidla. Je vhodné je položit tam, kudy se nejvíce chodí. A protože pod stromečkem nesmějí chybět ponožky, máme také velký výběr českých funkčních ponožek z outlastu nebo merino vlny. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky obuv, barefoot, bosoboty, zdraví, Jindřichův Hradec, zima, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obutý, a přesto jako bos. V prodejně s barefoot obuví pro děti a dospělé Footmark vám rádi poradí, jak na to  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.