Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejzasaženějším okresem v Česku je Jindřichohradecko

Jindřichohradecko je v posledních dnech okresem, který koronavirus zasáhl nejvíc. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 772 případů covidu-19. Příčiny nárůstu z posledních dnů mohou být podle hygieniků různé.

Okresy v sousedství Jindřichohradecka jsou epidemií zasaženy výrazně méně. „Pokud by takový nárůst nastal na Písecku nebo Strakonicku, mělo by to vysvětlení v tom, že se vlna pandemie přenesla z Plzeňského kraje, který v minulých dnech vykazoval hodně případů. Ale u Jindřichohradecka je ta situace jiná," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Podle ní může za nárůstem na Jindřichohradecku být například fakt, že se tam nákaza prokázala u zaměstnanců firem, které začaly masově testovat. Další eventuální příčinou je šíření v rodině. „Nelze vyloučit, že na Jindřichohradecku žije v domácnosti více členů, a tím pádem se jich případně více může nakazit," uvedla.

Jindřichohradecko tak zažívá rozdílnou situaci v porovnání s loňským jarem. Tehdy patřilo naopak mezi okresy s nejnižším počtem nakažených. „Poslední týden se čísla lepší, věřím, že v tomto trendu bude Jindřichův Hradec pokračovat a že se uleví místní nemocnici i obyvatelům," řekl jindřichohradecký starosta Jan Mlčák (Patrioti).

Dodal, že vedení města se snaží apelovat na obyvatele, aby se chovali zodpovědně. „Spustili jsme informační kampaň s výzvou k nošení ochrany úst a k odpovědnému chování na sociálních sítích i formou plakátů po městě," uvedl.

Podle Kotrbové se šíření nákazy na Jindřichohradecku a hlavně v celém Jihočeském kraji zpomaluje. Ukazují to průměrná čísla denního nárůstu nových případů. Nyní jich je v regionu přibližně 750. „Je to přibližně o dvě desítky méně než o týden dříve. Ten vrchol současné vlny máme za sebou," míní Kotrbová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, Jindřichův Hradec, hygienici, nakažení, okres Jindřichův Hradec, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Plzeňský kraj, okres Písek, okres Strakonice, Jan Mlčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejzasaženějším okresem v Česku je Jindřichohradecko  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.