Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj plánuje v Jindřichově Hradci domov pro seniory za 400 milionů

Na okraji Jindřichova Hradce chce jihočeské hejtmanství vybudovat nový domov pro seniory. Stavba by měla být hotová v únoru roku 2024. Vedení kraje odhaduje investici na téměř 400 milionů korun.

V objektu, který vznikne v lokalitě Bobelovka nedaleko Otína, jenž spadá pod Jindřichův Hradec, bude zázemí pro celkem 94 klientů. Ubytováni budou ve 34 jednolůžkových a 30 dvoulůžkových pokojích. Zadávací řízení na stavební práce již Jihočeský kraj zahájil. „Stavět by se mělo začít v dubnu 2022, dokončení stavby je pak plánováno na únor roku 2024,“ informovala mluvčí krajského úřadu Hana Brožková.

„Součástí rozsáhlého objektu bude veškeré vybavení určené pro komfort klientů a usnadňující péči zaměstnancům. Nebude chybět ani aktivizační místnost nebo kaple,“ popsala náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová. Součástí projektu budou také parkoviště, dílna, zázemí údržby a park.

Investice vyjde na zhruba 400 milionů korun

Veřejná zakázka je podle kraje koncipována tak, aby zohledňovala současný trend strmého nárůstu cen stavebních prací a materiálů. „Chceme zamezit překročení předpokládaného rozpočtu, který u této stavby dosahuje téměř 400 milionů. Zvolili jsme proto zadávací řízení formou soutěžního dialogu, který Jihočeský kraj použije vůbec poprvé,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma.

Účastníci, kteří splní požadovanou kvalifikaci, mají sami navrhnout úspornější a ekologičtější změny při přípravě objektu. „Kraj jako zadavatel zanese nejpřínosnější úpravy do projektové dokumentace a vyzve kvalifikované účastníky k podání nabídky,“ popsal Klíma.

Nové zařízení pro seniory vítá i Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. „Jsme do toho projektu od začátku zapojeni, spolupracovali jsme při jeho přípravě. Částečně to vychází i z naší iniciativy, protože situace tady byla v jednu chvíli velmi napnutá. Teď se to trochu zlepšilo, ale do budoucna musíme počítat s rostoucím zájmem,“ zhodnotil ředitel Jiří Blížil.

Centrum zřizuje kraj a kromě jiného má pod sebou hned několik domovů pro seniory v Jindřichově Hradci či Třeboni. „Dlouhodobě se počet čekatelů pohybuje mezi 150 a 200, přičemž klientů, kteří službu potřebují akutně, je zhruba 10 procent. Jsme pochopitelně rádi, že se díky tomuto projektu nabídka rozšíří,“ dodal Blížil.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jindřichův Hradec, domov, senior, investice, kraj, domov pro seniory, projekt, Jihočeský kraj, Pavel Klíma, Lucie Kozlová, Otín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj plánuje v Jindřichově Hradci domov pro seniory za 400 milionů  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.