Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vrchní soud potvrdil, že JHMD nesmí bez vědomí správkyně nakládat s majetkem

Vrchní soud v Praze zamítl odvolání firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) proti tomu, že nesmí samostatně nakládat s majetkem při jednáních nad částku 50 tisíc korun. Firma to může dělat jen poté, co dá souhlas insolvenční správkyně, jak již dříve rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Vrchní soud usnesení krajského soudu potvrdil.

JHMD, která je v úpadku, nemá od podzimu některá povolení k provozování vlaků. V trase úzkokolejky v jižních Čechách a na Vysočině jezdí zatím místo vlaků autobusy, o provoz drah mají zájem firmy Gepard Express a WTT.

„Odvolací soud přezkoumal z podnětu podaného odvolání usnesení soudu prvního stupně a shledal odvolání nedůvodným,“ uvedla soudkyně Radka Šimková. Vrchní soud bude ještě rozhodovat o odvolání firmy proti usnesení krajského soudu z druhé poloviny února. Českobudějovický soud tehdy firmě zakázal jakkoli nakládat s majetkem a penězi, aniž by souhlasila insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Firma odmítá názor soudu, že s majetkem nakládá nehospodárně.

Opuštěná úzkokolejka chátrá. Patří k České Kanadě, vzkazují místní

Pusto je na stanicích i samotné dráze. Provoz na úzkokolejce vedoucí přes Jihočeský kraj a Vysočinu utichl. Místní situace trápí, trať se stala součástí jejich každodenního života. Zároveň mají někteří obavy z nadcházející turistické sezony.

Firma JHMD je v úpadku od loňského podzimu. Provoz vlaků v říjnu zastavila, protože nemá potřebná povolení Drážního úřadu, aby mohla vlaky provozovat. Podle soudu dluží kolem 360 milionů korun. Firma nemá na splácení dluhů. Argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Soud bude znovu posuzovat reorganizační návrh společnosti.

O úzkokolejku je zájem

O provoz úzkokolejky místo zadlužené JHMD mají zájem brněnská společnost Gepard Express a firma WTT. Druhá zmíněná ale nemá licenci pro provoz osobní dopravy. V rejstříku to uvedla Urbanová. Obnovení provozu v letošní turistické sezoně je podle ní nejisté. Nabídku na provoz drah připravila firma WTT v součinnosti s JHMD, uvedla správkyně. JHMD avizovala, že požádá Drážní úřad o povolení k železničnímu provozu, a to přes svou dceřinou společnost Správa úzkokolejných drah. Zatím to podle správkyně neudělala. Správkyně v polovině dubna v rejstříku napsala, že firma JHMD rezignovala na vedení obchodního závodu.

Dceřiná společnost zadlužených Jindřichohradeckých místních drah požádá o povolení k provozu vlaků

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) chce tento týden požádat Drážní úřad o povolení k železničnímu provozu, a to přes svou dceřinou společnost Správa úzkokolejných drah. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. JHMD, která je v...

JHMD vlastní a provozuje úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech podle staršího vyjádření firmy přepravily ročně zhruba 400.000 cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech. V halách a na nádražích stojí nyní asi 40 vagonů a lokomotiv, uvedl v únoru soud. Dva historické vagony převezl Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek do muzea v Lužné u Rakovníka. V místech, kudy vedou úzkokolejky, provozují zatím náhradní autobusovou dopravu Jihočeský kraj a Kraj Vysočina.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, soud, železnice, insolvence, firmy, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud potvrdil, že JHMD nesmí bez vědomí správkyně nakládat s majetkem  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.