Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Projekt Změň Vajgar pokračuje. Architekti představili veřejnosti konkrétní studii

Projekt s názvem Změň Vajgar si klade za cíl proměnit největší jindřichohradecké sídliště v místo, kde se bude jeho obyvatelům žít lépe. Začal už loni v lednu dotazníkovým šetřením mezi veřejností a urbanistickými procházkami. Nyní architekti lidem představili konkrétní studii. Ta mimo jiné počítá s rozšířením možností parkování.

Podzemní parkoviště a nové ulice

Obyvatelé Jindřichova Hradce se začátkem tohoto týdne mohli seznámit s prvním návrhem architektonické studie proměny zdejšího největšího sídliště Vajgar, kde žije odhadem asi šest tisíc lidí. Studie se zabývá oblastí jako celkem, kromě zeleně a celkové proměny veřejného prostoru klade však důraz především na dopravu a problematické parkování. To bylo mimo jiné téma, které obyvatele zajímalo nejvíce.

V budoucnu by tak na sídlišti díky návrhu mohlo vzniknut například podzemní parkoviště se zhruba stovkou míst. Studie také počítá s celkovou reorganizací ulic, která by navíc přinesla více než dvě stovky parkovacích stání oproti původnímu stavu. Naopak výstavbu parkovacího domu architekti nedoporučují. A to jednak kvůli vysoké finanční náročnosti, ale stavba by také zabrala příliš mnoho místa, kterého je na sídlišti už nyní nedostatek.

„Vstupujeme do území, které je hotové a jenom jej modifikujeme, hledáme podstatu problému a snažíme se to řešit. Šlo zejména o hiearchizaci prostoru. Vše jsme důsledně zanalyzovali, zapracovali podněty veřejnosti i odborníků a výsledkem je prezentovaná studie. Proměnou prostoru, reorganizací ulic jsme došli k tomu, že by přibylo zhruba 240 míst. Jde o co největší využití plochy silnic bez toho, abychom zasahovali do zeleně. Parkovací stání přibydou už jen reorganizací na kolmé parkování, tam kde je to prostorově možné,“ naznačil architekt a jeden z autorů architektonické studie Tomáš Beneš.

Komunitní zahrada a molo na Vajgaru

Kromě parkování se architekti ve studii zabývají například také rozvojem zeleně. Na rozdíl od dopravy je navíc možné v této oblasti začít s úpravami téměř ihned. V dohledné době by tak na Vajgaru mohla vzniknout komunitní zahrada nebo třeba molo na rybníku Vajgar u Jindrovy naučné stezky, kam by mohla vést cyklostezka a chodník pro pěší přímo ze sídliště.

Na veřejném projednání pak zazněly od veřejnosti také další podněty. Ty nyní budou architekti do studie dále zapracovávat s tím, že letos v červenci by měla být zveřejněna její výsledná podoba.

Největší jindřichohradecké sídliště Vajgar se má v budoucnu změnit v moderní městskou čtvrť. Zdejší radnice začátkem března spustila projekt, jehož cílem je do modernizace aktivně zapojit místní obyvatele.

Vedení města se na proměnu největšího jindřichohradeckého sídliště dívá realisticky a naznačuje, že k cíli vede ještě dlouhá cesta. „Realizace bude postupná a nyní nedokážu odhadnout, jak to bude všechno dlouho trvat, jak jednotlivé akce budou vstupovat do investičního plánu města. Budeme vycházet z této celkové studie a při zpracování dílčích projektů budeme postupovat podle toho, aby to zapadalo do této celkové koncepce. Líbí se mi, že o tom sídlišti mluvíme jako o celku, aby to vše fungovalo dohromady a jednotlivé prvky do sebe zapadaly,“ uzavřel starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jindřichův Hradec

Štítky projekt, sídliště, Vajgar, architekt, Jindřichův Hradec, Tomáš Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Změň Vajgar pokračuje. Architekti představili veřejnosti konkrétní studii  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.