Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třeboňské lázně postavily hotel se 104 lůžky. Investovaly přes 160 milionů korun

Slatinné lázně Třeboň postavily hotel se 104 lůžky, je to přístavba lázní Aurora. Jde o 54 pokojů, v provozu budou od 1. července. Ubytovací kapacita lázní tak bude nově asi 1200 lůžek. Stavební práce stály 143 milionů bez DPH, vybavení 16,5 milionu bez daně. Součástí investice byla solární elektrárna na střeše. Příští rok chtějí lázně zprovoznit novou jídelnu, která bude stát asi 50 milionů Kč. Novinářům to řekli zástupci lázní a města. Lázně letos zdražily pobyty o pět až sedm procent.

„Aurora jako lázně budou teď největší hotel v jižních Čechách s kapacitou bezmála 700 lůžek. Vedlo nás k tomu především to, že nechceme být závislí na externích ubytovatelích. Majitelé těchto zařízení se snaží prodávat v sezoně lůžka pro sebe a mimo sezonu je poskytují lázním. Ale o lázně je největší zájem v hlavní sezoně, takže rozšíření nám hodně pomůže. A pomůže to také kvalitě. Pavilon A bylo luxusnější čtyřhvězdičkové ubytování, přístavba budovy B je taky ve čtyřech hvězdičkách,“ uvedl starosta Třeboně Jan Váňa (ODS), který je i jedním z jednatelů lázní.

Ubytovací kapacita třeboňských lázní byla dosud asi 740 lůžek, dalších 370 v penzionech a hotelích, s nimiž lázně spolupracují. Menší penziony a hotely bude firma využívat dál. Na nové přístavbě je i fotovoltaická elektrárna, která přes léto pokryje elektřinu potřebnou na klimatizaci. Kvůli energetické krizi plánují lázně dát solární panely na střechy všech budov lázní Aurora i Berta. Náklady včetně oprav střech budou 40 milionů korun. Od jara do podzimu pokryje fotovoltaika téměř veškeré náklady lázní na elektřinu. Lázně teď ze 60 procent využívají obnovitelné zdroje.

Velké investice a stamilionové zisky

Třeboňské lázně poslední roky hodně investují. V polovině roku 2020 zmodernizovaly Bertiny lázně za 250 milionů Kč, loni v listopadu otevřely lázně saunový svět s 54 místy. Náklady byly asi 110 milionů korun bez daně. Saunový svět je vedle wellness centra, jež Třeboň postavila u lázní Aurora za 140 milionů korun. Loni, v první sezoně, přilákalo toto venkovní wellness centrum téměř 52.000 platících návštěvníků.

Letos začne firma stavět pátou jídelnu. Bude v lázních Aurora, náklady jsou kolem 50 milionů korun. „Čtyři jídelny nestačí k tomu, aby měli klienti dost času na jídlo. U samoplátců chceme, aby měli vyšší komfort a mohli přijít na oběd, kdy chtějí,“ řekl starosta. Nová jídelna bude hotová příští rok.

Loni měly lázně tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 670,2 milionu Kč, meziročně stouply o 37 procent. Zisk po zdanění klesl o 42 procent na 44,6 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Letos plánuje firma tržby kolem 760 milionů.

Pod firmu Slatinné lázně, kterou vlastní město, patří Bertiny lázně a lázně Aurora. Pracuje v nich asi 500 lidí. Základní léčebné procedury v Třeboni kombinují slatinné koupele a zábaly s ručními masážemi. Třeboňská pánev patří mezi nejbohatší česká naleziště rašeliny a slatiny. Tradice moderního lázeňství se tam datuje rokem 1883.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slatinné lázně Třeboň

Štítky ČR, lázně, stavby, hotely, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiřina Milnerová

Na fotce jsou Bertiny lázně, ne Aurora!

Pondělí, 26. června 2023, 15:00Odpovědět

Třeboňské lázně postavily hotel se 104 lůžky. Investovaly přes 160 milionů korun  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.