Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Třeboni plánují přístavbu domova seniorů za 140 milionů korun

V Třeboni na Jindřichohradecku plánují přístavbu domova seniorů za 140 milionů korun. V novém objetu vznikne 35 lůžek. Na projektu se bude finančně podílet i Jihočeský kraj, který domov v Třeboni zřizuje. Řekla to náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová (ODS).

„Důvod je prostý, v kraji je stále málo lůžek v pobytových sociálních službách a tento projekt se nabízel jako přijatelné řešení. Zvláště také s tím, že nám město poskytlo pozemek, abychom tam přístavbu mohli realizovat," uvedla Kozlová. Třeboň pro výstavbu uvolnilo pozemek o výměře více než 1 600 metrů čtverečních.

Kraj na projekt požádal o dotaci ve výši 80 milionů korun z programu Národního plánu obnovy. Získání grantu je podmínkou, aby se začalo stavět. „Jsme přesvědčeni o tom, že podmínky splňujeme a dotaci získáme," uvedla Kozlová.

Na jihu Čech je 3 048 lůžek v domovech pro seniory. Jihočeský kraj má z toho prostřednictvím svých příspěvkových organizací v devíti objektech 1295 lůžek. V průměru čekají žadatelé na volné místo v domovech pro seniory rok.

„Poptávka po volných místech je vysoká. Velmi vítáme, že je v tomto ohledu výborná spolupráce s řadou měst. Kromě Třeboně bych mohla jmenovat třeba Český Krumlov nebo Prachatice. Města s námi spolupracují právě tím, že poskytnou pozemek pro objekt," uvedla náměstkyně hejtmana. Například v Českém Krumlově jedná kraj s městem o tom, že by se začal stavět domov pro seniory v areálu bývalých kasáren ve Vyšném.

V Jihočeském kraji žije přibližně 650 000 obyvatel. Věková kategorie nad 65 let tvoří téměř 22 procent populace v regionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, senioři, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třeboni plánují přístavbu domova seniorů za 140 milionů korun  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.