Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oprava rybníka u hranic. Úřad musí doplnit své rozhodnutí

Krajský úřad Jihočeského kraje se musí znovu zabývat rozhodnutím, které vydal ve věci revitalizace rybníka nedaleko česko-rakouské hranice. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí. Náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) Budějcké Drbně sdělil, že má krajský úřad za úkol rozhodnutí lépe odůvodnit. Český svaz ochránců přírody v létě uvedl, že díky projektu vznikne stezka spojující dva areály investora Michala Šnobra, minoritního akcionáře firmy ČEZ. Ten věc nechce komentovat.

Mnišský rybník se nachází nedaleko Nové Bystřice v České Kanadě. Jeden resort tam již stojí, druhý vzniká. Mezi nimi se nachází rybník, jehož majitel ho chce revitalizovat. 

Souhlasné stanovisko k věci vydal Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje. Ministerstvo životního prostředí však rozhodnutí zrušilo a vrátilo krajskému úřadu k novému projednání. Důvodem má být podnět vlastníka jednoho z pozemků, který ministerstvo vyhodnotilo jako částečně důvodné.

Ve svých námitkách zmiňuje mimo jiné názor, podle kterého je revitalizace v rozporu s veřejným zájmem na ochranu přírody a krajiny kvůli výstavbě dva a půl metru široké cesty. 

Ta vadí také Českému svazu ochránců přírody. „Na chráněné přírodní památce a evropsky významné lokalitě má dojít k odstranění tří pětin dřevin, aby tu mohla vzniknout 2,5 m široká cesta vysypaná 20 cm vrstvou štěrkodrti, která propojí nově budovaný hotel u golfového hřiště s golfovým ubytovacím resortem. Vše pod záminkou “revitalizace” a “opravy boční hráze”. Naprosto paradoxně vše financováno z ekologických dotací. Investorem je minoritní akcionář ČEZu, pan Michal Šnobr,“ tvrdí autoři tiskové zprávy, kterou v červenci redakci zaslal Jan Kopáček z Českého svazu ochránců přírody. 

Za opravou rybníka se skrývá cesta mezi dvěma resorty, tvrdí ochránci přírody

V krajině České Kanady vzniká v současné době nový resort pro rekreanty. Nachází se nedaleko rybníka, který čeká revitalizace. Za tím je ale podle Českého svazu ochránců přírody skryté vybudování stezky. Ta by propojila dva areály investora...

Podle rozhodnutí ministerstva, které má redakce k dispozici, krajský úřad dostatečně nevysvětlil některé části svého rozhodnutí. Ministerstvu chybí například způsob kontrol, které má úřad provádět. Pochybnosti má ministerstvo také nad kácením stromů, které je podle něj "masivní". Také to má nyní krajský úřad za úkol dovysvětlit. 

„Rozhodnutí ministerstva vítáme a jsme rádi, že zrušilo rozhodnutí krajského úřadu v plném rozsahu. Krajský úřad Jihočeského kraje bude muset rozhodnout znovu a lépe, budeme pečlivě sledovat, zda znovu nepřehlédne 270 vzrostlých stromů a zda příslušný odbor začne dělat to, co dělat má, totiž chránit přírodu a krajinu,“ řekl v reakci na rozhodnutí redakci Jan Kopáček. 

Budějcká Drbna požádala o vyjádření také zástupce Krajského úřadu Jihočeského kraje. 

„Každý rybník potřebuje údržbu, aby mohl plnit svoji funkci. Stejně tak je tomu u Mnišského rybníka. Jako Jihočeský kraj přistupujeme ke každému rozhodnutí s maximální zodpovědností vůči chráněným druhům i vůči lidem, kteří v okolí rybníku žijí. Ministerstvo životního prostředí nezrušilo rozhodnutí krajského úřadu kvůli tomu, že by snad bylo v rozporu se zájmem ochrany přírody. Důvodem bylo, že má úřad stanovisko lépe odůvodnit, nikoliv měnit. Řízení tedy pokračuje a předpokládám, že vše proběhne v pořádku. Nestojíme totiž proti sobě, ale máme společný cíl – chránit jihočeskou krajinu, jejíž nedílnou součástí je i Mnišský rybník,“ odpověděl náměstek hejtmana František Talíř

Vedoucí Odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví Zdeněk Klimeš vysvětlil, že si Ministerstvo životního prostředí skrze odbor výkonu státní správy STŘED vyžádalo spis a ve zkráceném přezkumném řízení bylo rozhodnutí zrušeno a vráceno k novému projednání.

„Správní řízení aktuálně pokračuje a ve věci bude vydáno nové rozhodnutí, které je vázáno právním názorem MŽP, které požaduje obšírnější řešení plánu kontrol a podrobnější odůvodnění,“ řekl redakci Klimeš. 

Investorem již zmíněného areálu nedaleko rybníka je společnost Amenity Resorts se sídlem v Praze. Jejím jednatelem je již zmíněný investor Michal Šnobr. Ten je zároveň majitelem Mnišského rybníka. Redakce společnost i jednatele Michala Šnobra kontaktovala, ten však věc odmítl komentovat. Ze staveniště však sdílí snímky na svém účtu na sociální síti X. Před nedávnem například vzkázal: „Bude to krásné, ale je to moje poslední novostavba v Česku. Nehodlám už se trápit a na realizaci čekat 10 let...“

Projekt Amenity Hotels & Resorts nabízí ubytování také na Lipensku, ve Špindlerově Mlýně či v Orlických Horách.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Veselka

Štítky jihočeský kraj, česká kanada, nová bystřice, rybník, příroda, amenity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava rybníka u hranic. Úřad musí doplnit své rozhodnutí  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.