Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Madeta postaví s ČEZ v Jindřichově Hradci parovod za 100 milionů korun

Firemnímu závodu Madety v Jindřichově Hradci bude od srpna příštího roku dodávat energii nový parovod. Jeho stavbu dnes podpisem smlouvy potvrdili zástupci ČEZ, Madety a stavební firmy. Začít má na přelomu roku. Dva a půl kilometru dlouhý parovod povede z Energetického centra v Jindřichově Hradci a Madetě ročně dodá 80 tisíc gigajoulů páry. Náklady na jeho vybudování jsou 100 milionů korun.

Slavnostního podpisu smlouvy se dnes v areálu Energetického centra Jindřichův Hradec (ECJH) zůčastnili hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS), místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani, generální ředitel Madety Milan Teplý, místopředsedkyně představenstva ČEZ Teplárenská Šárka Vinklerová a výkonný ředitel ECJH Radek Kozák.

Horkovod z Temelína zahájil zkušební provoz. Teplo z něj pokryje zhruba 30 procent spotřeby města

V českobudějovické teplárně dnes oficiálně zahájili zkušební provoz horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Temelín do krajského města. Jde o třetí nejdelší horkovod v České republice. Díky němu se do města bude dostávat čistší teplo a bude také...

„Jsem rád, že u nás v jižních Čechách máme odvahu hledat a úspěšně nacházet společná energetická řešení na všech úrovních - od kraje, přes města a firmy až po výrobce energií. Podobně jako nedávno zprovozněný horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic je i připravovaný parovod v Jindřichově Hradci ukázkou promyšleného a účinného řešení, které přinese v poměrně krátké době udržitelnější, stabilnější a cenově dostupnou dodávku energie. Je to řešení zelené, které posiluje energetickou soběstačnost v rámci regionu a současně pomáhá Madetě lépe kontrolovat své náklady a být i nadále konkurenceschopnou,“ řekl před podpisem smlouvy hejtman Martin Kuba

Podle ředitele Madety Milana Teplého je stavba parovodu dalším krokem k ekologičtějším výrobním vstupům. Zároveň posiluje svou energetickou bezpečnost a snaží se nahrazovat cenově nestabilní zdroje energií. „Teď tady vyrábíme páru a topíme v kotlích plynem. V obdobích, kdy jsme se pro parovod rozhodovali, byla doba, kdy nebylo jasné, jestli bude dost plynu. Trnuli jsme hrůzou, že budeme svítit svíčkami a topit dřívkem uprostřed obýváku. Dopadlo to trošku jinak, ale i v tuto dobu se nám zdálo, že vyráběná pára bude lukrativní finančně, bezpečná a ekologická, tak proč do toho nejít," řekl po podepsání smlouvy Teplý. Madeta vyrábí v Jindřichově Hradci hlavně mléčné dezerty jako lipánek, dále tvarohy, jogurty, zakysané smetany, sýry cottage nebo romadur. 

Průměrná teplota páry v parovodu se bude pohybovat kolem 180 stupňů Celsia. „Teplárenství prochází společně s celou českou energetikou dosud nevídanou transformací, během které mimojiné v průběhu deseti let skončí všechny uhelné teplárny. Jejich nahrazení bude znamenat změnu koncepce lokalit, celkovou modernizaci infrastruktury nebo rekonstrukci potrubí ve městech. Spolupráce Energetického centra a Madety v Jindřichově Hradci při dodávce páry z biomasy ukazuje, že hledáním funkčních a současně udržitelných řešení jde posilovat energetickou soběstačnost a šetřit na energiích. Za Skupinu ČEZ je to další příspěvek k decentralizaci a dekarbonizaci celého českého průmyslu,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Nový parovod bude dlouhý dva a půl kilometru. Téměř po celé délce bude potrubí vedeno pod zemí.  Jeho stavba má začít na přelomu roku a se zprvozněním se počítá v srpnu 2024. Madeta za akci zaplatí 100 milionů korun. Teplý dodal, že podle dohody by měl po zhruba dvou až třech letech ČEZ od mlékárny parovod odkoupit.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky stavby, teplo, potraviny, ČEZ, Madeta, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra Sácký

Hned přitom začal majitel Madety, miliardář Teplý, fňukat že nám zdraží mléčné výrobky. Přitom prodává dlouhé roky například máslo o třetinu dráž než v Německu. Kde mají vyšší mzdy, náklady atd. Oproti Polsku je dražší skoro o polovinu.

Sobota, 25. listopadu 2023, 08:46Odpovědět

Madeta postaví s ČEZ v Jindřichově Hradci parovod za 100 milionů korun  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.