Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jindřichův Hradec plánuje na příští rok investice za 666 milionů korun

Jindřichův Hradec plánuje na příští rok investice za 666 milionů korun. Město bude hospodařit s očekávanými příjmy 736 milionů korun a výdaji 1,27 miliardy korun. Rozpočet se schodkem téměř 539 milionů korun v prosinci schválili na svém zasedání městští zastupitelé. Pro bylo 16 z 25 přítomných. Nikdo nehlasoval proti návrhu, devět zastupitelů se zdrželo.

Starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO) ČTK řekl, co město vedlo k rekordním investicím. „Samozřejmě svojí roli sehrává i inflace, která snižuje reálnou hodnotu peněz. Ale na druhou stranu připravujeme tam tři velké investiční akce, které výrazně zasáhnou do rozpočtu. Celkově se snažíme dodělávat to, co bylo stavebně a projekčně připraveno," uvedl.

Město zahájí práce na modernizaci čistírny odpadních vod, náklady na projekt jsou kolem 240 milionů korun. Modernizace čističky zahrnuje například opravu dílčích stavebních objektů, výměnu automatických strojních česlí na odtoku, nové svozové jímky, úpravu aktivačních nádrží včetně technologie na dávkování síranu železitého a další zásahy. „Měly by nám klesnout hodnoty, co se týká vypouštění do vod. Pročištění by mělo být kvalitnější," uvedl starosta.

Dále chce Jindřichův Hradec začít rekonstrukci bývalého pivovaru. „Zde se můžeme o reálné částce bavit až po ukončení soutěže v příštím roce, prozatím je odhad na projekt 450 milionů korun," řekl Kozár.

Dodal, že město připravuje opravy vozovek a v nich zavedených sítí, na což příští rok vydá 100 milionů korun. Schodek rozpočtu bude město platit z našetřených rezerv z minulých let. Na letošní rok plánoval Jindřichův Hradec příjmy 665 milionů korun a výdaje 1,04 miliardy korun.

Pro příští rok město předpokládá, že na daních získá 539 milionů korun, což je nepatrně více než letos. Podle Kozára se však částka může změnit. „Samozřejmě do poslední chvíle jsme nevěděli, jak na nás vládní konsolidační balíček dopadne, a ještě stále nevíme, nakolik se to může projevit," uvedl starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eliška Čermáková

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec plánuje na příští rok investice za 666 milionů korun  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.