Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Úřad přerušil řízení o osvědčení bezpečnosti pro jindřichohradecké dráhy

Drážní úřad zatím nevydá osvědčení o bezpečnosti Jindřichohradeckým místním dráhám (JMHD). Úřad přerušil řízení, protože v žádosti objevil nedostatky týkající se požadavků kladených na systém bezpečnosti podle evropských nařízení, řekla dnes ČTK mluvčí úřadu Pavlína Straková. Společnost JHMD uvedla, že většinu problémů už vyřešila a vlaky by podle ní mohly v červnu vyjet, jak bylo v plánu. O jejím stanovisku ČTK informovala advokátní kancelář Žižlavský zastupující věřitele Jana Kyselu, který pracuje na reorganizaci a obnovení provozu JHMD.

Řízení zůstane přerušeno do doby, dokud žadatel nedostatky neodstraní. Má na to maximálně 90 dnů, poté úřad řízení zastaví. Bez platného osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy nemůžou vlaky vyjet. Osvědčení musí být i součástí plánu reorganizace JHMD, které jsou v insolvenci. Plán má předložit Kysela do 31. května. Kysela 17. května požádal Krajský soud v Českých Budějovicích o prodloužení lhůty o 120 dnů. Soud se k tomu zatím nevyjádřil. Kysela ale stále věří, že by vlaky mohly v červnu jezdit.

„Posuzovány byly například předpisy o provozování dráhy a organizování drážní dopravy, technologie řešení mimořádných událostí, odpovědnost a činnosti na rozhraní mezi provozovatelem dráhy a dopravcem, systém bezpečnosti nebo doložení platných prohlídek a revizí pevných elektrických zařízení,“ řekla Straková.

„Většina zjištění identifikovaných Drážním úřadem již byla odstraněna a na dalších se v současné době pracuje. Naším cílem je připravit trať tak, aby bylo možné vyjet v červnu, avšak přesné datum nelze v tuto chvíli stanovit. Prioritou pro nás zůstává bezpečnost cestujících. Proto pokud by bylo nutné zahájit provoz o týden později, učiníme tak, abychom zajistili maximální bezpečnost,“ sdělila v tiskové zprávě Michaela Vašinová za advokátní kancelář Žižlavský, která Kyselu zastupuje.

Pokud by provozovatel Jindřichohradeckých místní drah dodal do 90 dnů požadované podklady, pak by Drážní úřad po zjištění, že jsou v pořádku, vydal oznámení o pokračování řízení. Poté může i vydat rozhodnutí o osvědčení bezpečnosti, a to do tří týdnů, dodala Straková.

JHMD jsou úpadku od října 2022, kdy provoz vlaků zastavily. Dluží 350 milionů Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JHMD

Štítky ČR, železnice, správa, soud, JHMD, Jihočeský kraj, Vysočina, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad přerušil řízení o osvědčení bezpečnosti pro jindřichohradecké dráhy  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.