Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Za šíření poplašné zprávy o uprchlících žena nebude souzena

Žena z Dačicka nebude soudně stíhána kvůli šíření poplašné zprávy o migrantech. Rozhodla o tom jindřichohradecká státní zástupkyně Yvetta Švecová, která případ v pondělí odložila, uvedla dnes Česká televize. Sedmačtyřicetiletá žena v polovině července na Facebooku zveřejnila smyšlenou zprávu o tom, že v obci Lidéřovice na Jindřichohradecku nedaleko rakouských hranic skupina arabských uprchlíků zemědělci podřezala hospodářská zvířata a policie následně v místě zadržela 90 migrantů. Hrozilo jí za to až dvouleté vězení.

Švecová nechtěla více své rozhodnutí odůvodnit. Případem se zabývali dačičtí policisté v režimu zkráceného přípravného řízení. Žena na internetu uvedla, že po policejní akci s termovizemi bylo deset lidí pochytáno a dalších asi 80 bylo dopadeno v okolí Starého Města pod Landštejnem, kde údajně zabrali obydlený dům.

ČTĚTE TAKÉ: Na Facebooku šířila poplašnou zprávu o uprchlících, hrozí jí až dva roky za mřížemi

Policisté opakovaně upozorňují na to, aby lidé podobnými fiktivními zprávami nešířili možnou nenávist k uprchlíkům. Vlna běženců z Blízkého východu a Afriky trápí v současné době většinu států Evropské unie. Drtivá většina z nich na cestu vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti.

ČTĚTE TAKÉ: Jedenáct osob ze Sýrie zadržela v pondělí večer cizinecká policie u Strážného

Česká policie zesílila kontroly a odhalených migrantů stále přibývá. Mezi zadrženými jsou zejména občané Sýrie, následují Iráčané a Afghánci. Většina lidí se do ČR dostává z Řecka přes Maďarsko a Rakousko a téměř všichni uvádějí jako svůj cíl Německo.

Zdroj: ČTK
Foto: flickr.com

Štítky uprchlík, Facebook, Česká televize, okres Jindřichův Hradec, Dačice, Evropská unie, Sýrie, OSN, Afrika, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za šíření poplašné zprávy o uprchlících žena nebude souzena  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.