Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vepřín v Letech bude nadále stát na místě romského tábora

Na místě bývalého koncentračního romského tábora v Letech u Písku bude zřejmě nadále stát vepřín. Soudí tak ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který o odstranění velkovýkrmny vedl několik jednání s majiteli, ale žádný konkrétní závěr z dialogu nevzešel. Na místech, kde se dnes nachází vepřín, stál za druhé světové války tábor, v němž zahynuly více než tři stovky Romů. Oběti si v pátek u nedalekého památníku připomněli pozůstalí a veřejnost na pietním aktu v Letech, kterého se kromě ministra Dienstbiera zúčastnil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„My v této věci jednáme, ale v tuto chvíli není nic k tomu, co bychom mohli sdělit jako zásadní změnu. Jde nám o to, aby zde bylo důstojné pietní místo. Je pochopitelné, že pro pozůstalé obětí je těžko přijatelné, že na takovém místě stojí vepřín. Ať si každý zkusí představit, že by něco takového bylo například v Osvětimi,“ uvedl Dienstbier. Náklady na vykoupení vepřína se v odhadech pohybují v řádek stovek milionů korun.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo ani 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Pietní místo v Letech spravuje Památník Lidice. Předseda Výboru pro odškodnění romských obětí holocaustu Čeněk Růžička, jenž vzpomínkový akt každoročně pořádá, však uvedl, že by přivítal, pokud by se o místo staral někdo jiný. Proto také loni na podzim poslal dopis vládě. Růžička by byl rád, pokud by pietní místo spravoval sám Výbor pro odškodnění romských obětí holocaustu. „Asi je na místě respektovat přání pozůstalých. Já osobně bych považoval za nejlogičtější, kdyby správu takového místa vykonávalo Muzeum romské kultury,“ uvedl Dienstbier.

Česká vláda se v romské strategii do roku 2020 zavázala, že vepřín z Let zmizí. V minulosti to jako svou prioritu už označilo několik kabinetů. Ovšem současný premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že ani jeho vláda patrně nenajde peníze na výkup vepřína.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Jiří Dienstbier, Romové, druhá světová válka, Robert Pelikán, Písek, Auschwitz, Bohuslav Sobotka, Muzeum romské kultury, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vepřín v Letech bude nadále stát na místě romského tábora  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.