Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Herman: Vláda je blízko dohodě ohledně vepřína v Letech

Vláda je podle ministra kultury Daniela Hermana blízko k dohodě o odkoupení vepřína v Letech na Písecku. Ten stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora, kde za druhé světové války zahynuly stovky lidí. Herman uvedl, že věří tomu, že vláda celou záležitost dokáže vyřešit do konce stávajícího volebního období, což je v říjnu 2017.

„Já jsem přesvědčený o tom, že žádná vláda nebyla tak blízko vyřešení pietního uspořádání celého areálu. Z důvodu probíhajících jednání nemohu být v tuto chvíli konkrétnější,“ uvedl Herman. Podle Jana Čecha, generálního ředitele společnosti Agpi, která vepřín v Letech provozuje, vláda s firmou jedná. Dodal, že v porovnání s minulými kabinety je snaha současné vlády mnohem intenzivnější.

Herman dodal, že momentálně neexistuje konkrétní částka, o níž by se subjekty mezi sebou bavily. „Zatím bychom jenom spekulovali. Ale jsme připraveni na to, že vláda se brzy touto otázkou zabývat bude,“ dodal Herman.

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, která se v úterý pietního aktu v Letech také zúčastnila, by další podrobnější informace mohly ohrozit dosavadní jednání. „O vyřešení tohoto problému se snažíme mnoho měsíců. Chceme, aby toto místo bylo uctíváno v souladu se svou historií. Ale více k jednání nemůžeme sdělovat, řekla Šlechtová.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Daniel Herman, vláda, druhá světová válka, okres Písek, Karla Šlechtová, Josef Heisler, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Počty nějak nesedí, když se "nevrátilo asi 600 romských vězňů" a podle článku to bylo 90% českých romů, pak by jich v Čechách a na Moravě zbylo celkem 67, nepřijde vám to poněmud mimo? V reálu jsou čísla jinak, ale to by propagandě v Letech tolik nesloužilo. Před válkou bylo na území protektorátu a odstoupených "sudet" cca 5500 cikánů, převážně šlo o Sinty, nikoli romy, což je jiná skupina. Z nich se po válce vrátilo 583 lidí. Což je těch 10%. A kdepak se vzali dnešní "romové"? Tedy ti kteří halasně ječí o koncentráku? Pokud se ti navrátilci nemnoží dělením asi to nebudou potomci těch co trpěli holokaustem, že? Ti dnešní totiž s těmi co prošli sběrnými tábory mají pramálo společného, jsou to jednak rumungeři a jednak olašští romové a přišli jednak zvýchodu Slovenska a z části z Rumunska odkud je komouš dotáhl jako pracovní sílu (předpokládalo se dosídlení bývalých německých vesnic v pohraničí, což pravda nevyšlo). Takže pokřik je kolem něčeho, co je sice částečně pravda, ale do značné míry zkreslená a hlavně na celé akci se živí lidé, kteří s ní mají pramálo společného (tedy aktivisté z komunity přikočovavší až po válce). Ostatně "zájem" těch křiklounů je znát na stávajícím památníku, ten slouží kladečům věnců z řad politiků a několika osmahlým aktivistům aby se jednou ročně slezli, jinak celé místo zeje prázdnotou a běžný "romák" tam nikdy ani nepáchne. A pokud tedy těm aktivistům (hezké povolání) tolik záleží na tom místě, vždy mne napadne, pročpak mezi soukmenovci nevybrali na jeho vykoupení? Už kolem toho vypráví ty hrůzy asi 25 let, je jich skrovným odhadem asi 1/4 milionu kdyby si za ta leta každý odpustil jednu krabičku cigaret, nejspíš už by to měli i s prasaty. A vždy když se o tom místě žvaní, zapomíná se že tam umírali i češi, třeba četníci, kteří se nakazili od "vězňů", zapomíná se že z celého počtu zemřelých v táboře jich řada zemřela prostě věkem (do tábora svezli i hodně staré) a většina na mizernou hygienu a nemoci, především na tyfovou epidemii. A ještě jeden výpočet, 1308 jich prošlo táborem, 327 zemřelo, to zbývá 981 z nich bylo 420 (nikoli více než 500) odvezeno do Osvětimi (šlo o 215 mužů a chlapců a 205 žen a dívek). takže když je také odečteme, zbývá 561 lidí, kteří byli propuštěni. A na závět dvě citace "Většina vězňů, kteří do tábora přišli, nebyla v dobrém zdravotním stavu. Nejmladší trpěli podvýživou, starší tělesnou slabostí a starci, kterých nebylo mnoho, sešlostí, kožními a pohlavními chorobami a tuberkulózou. Nemocní pak dostávali individuelní jídelní přídavky a děti od prosince 1942 i dopolední a odpolední svačiny. " "Kromě „Cikánů a cikánských míšenců“ byly v táborové evidenci podchyceny i „osoby žijící cikánským způsobem“" obě citace jsou z webu Pietní místo Lety

Úterý, 2. srpna 2016, 20:50Odpovědět

Herman: Vláda je blízko dohodě ohledně vepřína v Letech  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.