Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Písečtí hasiči za sebou mají dvě taktická cvičení, v jednom případě spadl člověk do sila

Profesionální a dobrovolní hasiči z Písku za sebou mají hned dvě taktická cvičení. Místem výcviku se jim stal objekt Teplárny a Zemědělského družstva. Úkolem hasičů byla evakuace zaměstnanců, uhašení požáru nebo záchrana osoby, která spadla do sila.

Prvním místem taktického cvičení byla Teplárna Písek, kde písečtí profesionální a dobrovolní hasiči měli za úkol z kotelny evakuovat zaměstnance a jednu zraněnou osobu. V budově došlo k zahoření uhelného prachu s následným požárem. „Při pokusu o hašení požáru se vážně zranil jeden zaměstnanec, nebyl schopen samostatného pohybu a zůstal na místě. Ostatní zaměstnanci se evakuovali. Zasahující hasiči pro průzkumu vytvořili dopravní vedení včetně útočných proudů s napojením na hydrantovou síť a okamžitě zahájili vyhledávání dvou osob, které se nestihly evakuovat,“ popsala tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jedna osoba byla nalezena a evakuována ze 4. patra pomocí automobilového žebříku. Druhého zraněného hasiči zafixovali do nosítek a také evakuovali ven. Hasiči pracovali, vzhledem k silnému zakouření, v dýchací technice. Na odvětrání byla nasazena přetlaková ventilace.

Na druhé taktické cvičení se profesionální hasiči přesunuli do objektu Zemědělského družstva Čížová v silu v Drhovli, kde došlo k pádu člověka do sila. „Písecká jednotka v místě procvičovala záchranu osoby za pomocí lezeckého materiálu a lezeckých postupů. Byla aktivována lezecká skupina, která v tomto případě využila při záchraně výškovou techniku - automobilový žebřík. Dalším úkolem hasičů byla předlékařská pomoc zraněnému,“ dodala mluvčí.

Obě cvičení jsou součástí ročního plánu odborné přípravy Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, územního odboru Písek. Zda byly splněny všechny předepsané úkoly a cíle, bude vyhodnoceno v následujících dnech.

Foto hzsjck.cz

Štítky cvičení, hasiči, Písek, záchrana, požár, ZD Košťálov a.s., Teplárna Písek, Hasičský záchranný sbor

Písečtí hasiči za sebou mají dvě taktická cvičení, v jednom případě spadl člověk do sila  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.