Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Strakonicku a Písecku začalo testování, které u lidí zjistí přítomnost protilátek na koronavir

Od dnešního dne začala na Strakonicku srovnávací studie, která má zjistit přítomnost protilátek SARS-CoV-2 u občanů i profesních skupin z první linie. Ve čtvrtek pak testování proběhne na Písecku.

Na testování se podílí strakonická a písecká nemocnice a Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje. Přítomnost protilátek se bude testovat u běžné populace občanů a mezi zástupci profesních skupin z první linie boje proti koronaviru – mezi hasiči, zdravotníky, policisty či řidiči z povolání a dalšími profesemi.

V každém z obou okresů bude v období mezi 4. a 15. květnem otestováno tisíc dobrovolníků, kteří se mohou přihlásit prostřednictvím webových stránek nemocnic a následně čekat, zda je zpracovatelé vyberou, osloví a naplánují termín. Hledat totiž budou konkrétní profesní i věkové skupiny. 

„Pro nás epidemiology je nesmírně důležité poznat, jaká je přítomnost přirozeně získané imunity v populaci. Od toho se odvíjejí budoucí kroky, které musíme učinit pro to, aby onemocnění mělo řízený průběh a mohli jsme je marginalizovat. Proto potřebujeme získávat informace a data, a proto jsme se také podíleli na designu této první regionální studie, která nám přinese řadu velmi validních zjištění,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová

Studie zjišťuje situaci v jihočeských okresech s nejmenším a nejvyšším relativním výskytem pozitivity, i když k okresu Strakonice, který dlouhodobě vykazoval nejvyšší výskyt v přepočtu na počet obyvatel, se momentálně dotáhlo Prachaticko. 

Testováním projdou složky IZS, řidiči i pokladní

Důležitým aspektem designu séroprevalenční studie je to, že se cíleně zaměřuje vedle běžné populace na profesní skupiny z takzvané první linie, tedy na zdravotníky a záchranáře, hasiče, policisty, ale i řidiče z povolání nebo pokladní z obchodů.    

„Myslím, že lidé z jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje odvedli a odvádějí svou práci s maximálním nasazením. Jsem proto rád, že tuto studii můžeme brát jako důležitou formu péče o jejich zdraví i jako poděkování,“ zdůraznil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.    

Odběr žilní krve pro profesní skupiny se uskuteční zítra ve Strakonicích a ve čtvrtek v Písku. Termíny pro ostatní zájemce ve věku mezi 5 – 89 lety, kteří nesmí mít v době odběru žádné příznaky onemocnění, si budou řídit a domlouvat ve svých okresech samy nemocnice.

Na místě bude zájemcům o vyšetření změřena teplota, získají bližší informace o projektu, vyplní dotazník, informovaný souhlas a souhlas se zpracováním osobních údajů. Dále jim bude proveden odběr žilní krve, který umožní provedení standardizovaných sérologických testů pro stanovení protilátek IgA a IgG proti koronaviru metodou ELISA. Tento postup má v porovnání s jinými postupy detekce protilátek výrazně vyšší kvalitu. Krev budou odebírat zdravotní sestry a bude zpracována v laboratořích Nemocnici Písek a Nemocnici Strakonice. Výsledky by se měli účastníci studie dozvědět telefonicky do dvou týdnů.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky testování, Strakonicko, Písecko, IZS, Krajská hygienická stanice, okres Strakonice, protilátka, okres Písek, COVID-19, Jihočeský kraj, nemocnice, Kvetoslava Kotrbová, Strakonice, Evolved Laser Interferometer Space Antenna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Strakonicku a Písecku začalo testování, které u lidí zjistí přítomnost protilátek na koronavir  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.