Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Profesní skupiny na jihu Čech od dnešního dne podstupují testy na koronavir

Zástupci profesních skupin – hasičů, zdravotníků, policistů nebo řidičů – na Strakonicku a Písecku ode dneška podstupují testy na koronavirus. Jde o součást projektu, který má ukázat případnou přítomnost protilátek u 2 tisíc vybraných lidí ve dvou zmíněných okresech. Testování potrvá dva týdny a výsledky budou známy koncem května. Novinářům to řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Zástupci profesních skupin tvoří polovinu ze 2 tisíc testovaných. „Chceme vědět, jak to vypadá v populaci více exponované. Jde o hasiče, zdravotníky, policisty, řidiče nebo prodavačky. A chceme vědět, jestli prošli nějakým subklinickým onemocněním, to znamená, že neměli příznaky,“ uvedla Kotrbová.

Testy jsou zdarma a hradí je Jihočeský kraj spolu se skupinou OIG Power. Projekt začal včera, kdy na odběry chodili hlavně vybraní lidé z řad veřejnosti tak, aby rovnoměrně zastoupili všechny věkové kategorie.

Testy absolvují všichni členové hasičského záchranného sboru ze Strakonicka a Písecka. Je to přibližně 150 lidí. „Tuto možnost vítáme, protože hasiči se na výjezdu se setkávají s lidmi, o nichž nic nevědí. Snažíme se chránit, ale ta jistota není nikdy stoprocentní,“ řekl ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Dodal, že zrovna na Strakonicku jeden člověk z hasičského sboru měl pozitivní test na covid-19. Kvůli tomu byla řada jeho kolegů v karanténě. „Nyní už jsou všichni zdraví,“ uvedl Bureš.

Podle posledních výsledků z pondělí hygienici na jihu Čech šestý den v řadě nezaznamenali žádný nový případ koronaviru. Počet uzdravených stoupnul na 119. V regionu zůstává 47 případů s onemocněním covid-19. Od začátku pandemie šest lidí s onemocněním zemřelo.

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, správa, Strakonice, IZS, COVID-19, Česko, Kvetoslava Kotrbová, okres Strakonice, okres Písek, Krajská hygienická stanice, nemoc, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesní skupiny na jihu Čech od dnešního dne podstupují testy na koronavir  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.