Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Písek chce postavit cyklověž pro téměř 120 kol, ve městě chybí síť stojanů

Vedení písecké radnice chystá projekt cyklověže, která pojme 118 bicyklů. Investici město odhaduje na 16 milionů korun. Důvodem je nedostatečná síť stojanů, kvůli čemuž lidé odkládají kola u dopravních značek, laviček či hromosvodů.

O záměru jednali písečtí radní. „Záměr výstavby modulového samoobslužného skladovacího systému s kapacitou 118 kol schválila na svém jednání 15. listopadu rada města. Nyní musí město vytipovat lokality, které by byly pro její umístění vhodné a jsou v komfortní docházkové vzdálenosti od centra,“ informovala mluvčí radnice Petra Měšťanová

Věž má být vysoká 11,4 metru a její průměr má být přes osm metrů. Investici radnice odhaduje na 16 milionů korun bez daně. Případná dotace by mohla pokrýt až polovinu nákladů. 

Odbavení kola trvá 25 vteřin

„V Písku není dostatečná síť stojanů, to vede k tomu, že občané odstavují svá kola u dopravních značek, laviček či hromosvodů. Nemají ani možnost uschovat kolo při nepřízni počasí. V sezóně do Písku přijíždějí větší skupiny cykloturistů, kteří potřebují kola někam odložit, aby mohli navštívit turistické cíle nebo třeba restaurace. Z těchto důvodů je vznik bezpečného úložiště kol v blízkosti centra města i z pohledu cestovního ruchu vítaný,“ uvedla místostarostka Petra Trambová.

Cyklověže jsou například v Pardubicích, Přerově, Poděbradech nebo Lysé nad Labem. Město věří, že ji v Písku využijí místní obyvatelé i návštěvníci. „Cyklověž je samoobslužný objekt s kapacitou 118 kol, odbavení jednoho zabere 25 vteřin a na bicyklu je možné ponechat i příslušenství, například brašny. Za uložení kola na jeden den by cyklista zaplatil pět korun. Uvažuje se o tom, že by cyklověž mohla v zimních měsících lidem sloužit jako bezpečná úschovna pro jejich kolo,“ dodala mluvčí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šumperk

Štítky město, Písek, cyklověž, kolo, bicykl, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek chce postavit cyklověž pro téměř 120 kol, ve městě chybí síť stojanů  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.