Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zraněná samice orla mořského skončila v péči záchranné stanice

V záchranné stanici živočichů v Makově mají v léčení dalšího velkého dravce. Tentokrát se jedná o dospělou samici orla mořského, která má poraněné levé křídlo. Vzácného dravce našli promáčeného sedět na břehu rybníka nedaleko Tálína na Písecku.

Za poslední rok již poněkolikáté přijímala záchranná stanice Makov na Písecku zraněného orla mořského. Tentokrát se jednalo o dospělou samici, kterou našel tento týden kolemjdoucí a také myslivec Jaroslav Hronek promáčenou na břehu rybníka u obce Kukle nedaleko Tálína na Písecku. Neváhal, zavolal svému známému Liborovi Šejnovi ze záchranné stanice v Makově, který mu po telefonu poradil, co má se zraněným dravcem na místě dělat.

„Při procházce u svých rybníků viděl na břehu sedět promáčeného orla s poraněným levým křídlem. Známe se už víc než dvacet let a tak jsem mu po telefonu dal pár rad k odchytu a on to zvládl skvěle. Orel má vícečetná poranění levého křídla, drobná poranění na nohou, chybí mu jeden dráp. Na veterinární klinice v Písku ale žádnou zlomeninu na křídle nenašli. Bohužel jde o dospělou samici, která podle hnízdní nažiny již seděla na vajíčkách, její letošní hnízdění tak bohužel skončí neúspěšně,“ informoval Libor Šejna.

Další orel v nesnázích. Mladou samici našli pobíhat v lese

V Záchranné stanici živočichů Makov se starají o dalšího orla mořského. Tentokrát jde o mladou samici, kterou našli kolemjdoucí pobíhat v lese po zemi. Byla vyhublá a sama by bez pomoci nepřežila. Za posledních několik měsíců jde již o druhého...

Co způsobilo orlici zranění není podle Šejny jasné. Není však vyloučené, že se pták mohl zranit při lovu sám, nebo jej mohl například poranit jiný orel. Dravce nyní čeká v Makově léčení. Bude-li úspěšné, vrátí se zpět do volné přírody. „Orlice byla značně vyhublá, ale naštěstí hned snědla několik ryb. Držte jí palce, bude to potřebovat. Velký dík Jardovi za ochotu pomoci i odchyt,“ dodal Šejna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šejna

Štítky Makov, okres Písek, rybník, Tálín, Kukle, orel mořský, záchrana, dravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněná samice orla mořského skončila v péči záchranné stanice  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.