Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Další orel v nesnázích. Mladou samici našli pobíhat v lese

V Záchranné stanici živočichů Makov se starají o dalšího orla mořského. Tentokrát jde o mladou samici, kterou našli kolemjdoucí pobíhat v lese po zemi. Byla vyhublá a sama by bez pomoci nepřežila. Za posledních několik měsíců jde již o druhého orla mořského, který skončil v péči záchranné stanice.

Na jihu Čech se líbí nejen turistům, ale zdá se, že i vzácným orlům. Ovšem i takový dravec se někdy dostane do nesnází a potřebuje lidskou pomoc. Již v březnu tohoto roku jsme popsali případ záchrany samce orla mořského, který kvůli komplikovanému zranění přišel o křídlo a následně skončil v trvalé péči záchranné stanice v Makově na Písecku. Libor Šejna z Makova tehdy pro Budějckou Drbnu uvedl, že orla odchytával za třicet let fungování stanice zhruba jen pětkrát. Tento týden však musel vyrazit na pomoc dalšímu vzácnému dravci. Tentokrát šlo naštěstí o méně vážný případ.

„Jan Zámečník s Dianou Krejčiříkovou viděli při procházce v lese na zemi pobíhat orla mořského. Zavolali do Záchranné stanice živočichů Makov a společně orla odchytli. Jde pravděpodobně o letošní mladou samici, byla velmi vyhublá a bez pomoci by za pár dnů uhynula,“ popsal Šejna a dodal, že samice teď ve stanici nabere sílu a když vše dobře dopadne, zhruba za měsíc by mohla letět zpátky do přírody. Má tak mnohem větší štěstí než orel nalezený na jaře. Ten už se bohužel do volné přírody nevrátí a stal se trvalým pacientem makovské stanice.

Na stanici v Makově mají neobvyklého pacienta. Léčí zraněného samce orla mořského, který přišel o křídlo

Na začátku tohoto týdne přijala jihočeská Záchranná stanice Makov opravdu neobvyklého pacienta. U Protivína na Písecku se díky kolemjdoucím nálezcům podařilo odchytit zraněného dospělého samce orla mořského. Dravec měl vážně poraněné křídlo,...

Na jihu Čech aktuálně funguje pět záchranných stanic pro volně žijící živočichy, které si mezesi sebe rozdělují působnost na jendotlivých územích kraje. Jejich kompletní seznam najdete na webu zvirevnouzi.cz, kde je k dispozici podrobná mapka. V případě nálezu poraněného zvířete doporučují odborníci nejdříve kontaktovat příslušnou stanici a až potom se zvířetem manipulovat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šejna

Štítky les, živočichové, Makov, Česko, okres Písek, orel mořský, stanice, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další orel v nesnázích. Mladou samici našli pobíhat v lese  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.