Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žďákovský most se dnes uzavřel, jeho oprava vyjde na 159 milionů korun

Oprava dnes uzavřela Žďákovský most na Písecku. Stát bude 159 milionů korun bez daně. Práce na rekonstrukci potrvají 28 měsíců a neprůjezdný bude most do konce letošního roku. Řidiče nyní čekají na silnici I/19 objízdné trasy dlouhé několik desítek kilometrů.

Stavbaři budou opravovat především mostní závěry, které jsou podle experta na mostní konstrukce Tomáše Rottera z fakulty stavební ČVUT v havarijním stavu. „Mostní závěry se nachází na začátku a konci mostu. Umožňují dilatační pohyby, které jsou v tomto případě plus minus 15 centimetrů. V jejich případě můžeme říct, že se nachází v havarijním stavu,“ řekl Rotter. Problém mostních závěrů na Žďákovském mostě podle něj tkví v tom, že nejsou vodotěsné a téměř 50 let jimi protékala voda.

Rekonstrukce se týká také výměny vodotěsné izolace mostovky a obnovena bude protikorozní ochrana. Podle Rottera odpovídá době, kdy vznikla, což bylo v 60. letech minulého století. „Používaly se kvalitní materiály, které však už dnes z hlediska životního prostředí nevyhovují,“ uvedl.

Opravu mostu zajišťuje firma COLAS, která vyhrála výběrové řízení. Podle Petera Bobáně z této společnosti se většina prací uskuteční ze spodu mostní konstrukce.

Ředitelství silnic a dálnic chtělo začít rekonstruovat Žďákovský most už před čtyřmi lety, kdy skončil tendr. „Bohužel, jeden z účastníků výběrového řízení se neustále odvolával a soudil se s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, což způsobilo tyto průtahy,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zakázka na rekonstrukci mostu byla zveřejněna v prosinci 2011 s předpokládanou cenou téměř 322 milionů korun bez DPH. Do soutěže se přihlásilo 11 uchazečů. Krajský soud v Brně předběžným opatřením v červenci 2013 zakázal ŘSD uzavřít smlouvu s vybraným zhotovitelem a v říjnu 2014 mu to povolil.

Žďákovský most leží na silnici I/19, která spojuje Plzeň, Tábor, Pelhřimov a Humpolec. Jedna z nejelegantnější dopravních staveb v zemi byla do provozu uvedena před 47 lety. Ocelový oblouk mostu má rozpětí 330 metrů, což je i ve světovém měřítku ojedinělý údaj. Stavba se zapsala i do dějin tuzemské kriminalistiky. Pachatelé takzvaných orlických vražd z první poloviny 90. let právě z něj shazovali těla svých obětí zavařená v sudech.

Foto: commons.wikimedia.org
Zdroj: ČTK

Štítky Žďákovský most, okres Písek, Ředitelství silnic a dálnic, České vysoké učení technické v Praze, Colas, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Krajský soud v Brně, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďákovský most se dnes uzavřel, jeho oprava vyjde na 159 milionů korun  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.