Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Prachaticku pyrotechnik likvidoval granát. Za poslední měsíc na jihu Čech už poněkolikáté

Dalším nevybuchlým granátem se zabýval policejní pyrotechnik v lese u Lenory na Prachaticku. Výbušnina byla zajištěna a zlikvidována na bezpečném místě. Nevybuchlé munice nejsou v jižních Čechách nijak neobvyklé.

Podle nálezce výbušnina ležela volně v porostu. Pyrotechnik zjistil, že se jedná o německý dělostřelecký granát z druhé světové války, zajistil ho a odvezl na bezpečné místo k likvidaci. Při události nedošlo k žádnému zranění, ani nevznikla žádná škoda na majetku.

V poslední době se na jihu Čech nejedná o jediný případ nálezu pyrotechniky. K podobnému případu došlo minulý týden, kdy žena na Jindřichohradecku na zahradě u svého domu objevila minu. Taktéž minulý týden našla další minu žena s pomocí detektoru kovu na louce na Českokrumlovsku, tříštivý granát našel i muž na poli na Písecku v polovině minulého měsíce.

Podle slov policejní mluvčí Lenky Krausové pyrotechnici v Jihočeském kraji ročně vyjíždějí ke zhruba stovce nálezů nevybuchlé munice. V celém Česku se pak jedná řádově o stovky až tisíce nálezů. Nálezy munice nejsou na našem území nikterak neobvyklé. Nejčastěji se policisté setkávají s pozůstatky 2. světové války, výjimkou ale nejsou ani nálezy z dob 1. světové války, či z války Prusko–Rakouské, nebo naopak z doby nedávno minulé – pozůstatky po činnosti a výcviku vojsk Varšavské smlouvy i naší armády.

Policisté důrazně varují každého, aby se v případě nálezu munice nedotýkal. „Na munici nesahejte, neberte ji do ruky ani se ji nesnažte kamkoli přenést. Pokud byste munici nalezli, okamžitě volejte tísňovou bezplatnou linku Policie České republiky 158 a vyčkejte příjezdu policistů. Zároveň zabraňte tomu, aby se k místu nálezu kdokoli přiblížil,“ zdůrazňuje policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Štítky Prachaticko, pyrotechnik, munice, granát, nález, okres Prachatice, Česko, Jihočeský kraj, druhá světová válka, Lenora, Lenka Koloušková, první světová válka, okres Jindřichův Hradec, Policie České republiky, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Prachaticku pyrotechnik likvidoval granát. Za poslední měsíc na jihu Čech už poněkolikáté  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.