Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obětí výbuchu a požáru v Lenoře byl muž, potvrdila to pitva

Obětí požáru bytového domu v Lenoře na Prachaticku byl muž. Potvrdila to nařízená soudní pitva. Totožnost mrtvého policisté nadále zjišťují a bude známá až v průběhu několika týdnů po genetické expertize. Policie o tom dnes informovala na svém webu. Při čtvrtečním výbuchu a požáru zahynul jeden člověk, devět lidí bylo zraněno. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin, místní předpokládají, že právě mrtvý muž výbuch způsobil.

„Kriminalisté spolupracují rovněž s vyšetřovateli hasičského záchranného sboru, aby určili příčinu požáru a výbuchu. V této souvislosti bylo zadáno několik znaleckých posudků a expertiz, jejichž výsledky je možné očekávat v řádu několika týdnů až měsíců,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Podle některých místních tragédii způsobil jeden z obyvatel domu, který tam pak zahynul. Lidé z Lenory tvrdí, že si na něj sousedé z domu stěžovali. „V souvislosti s vyšetřovaným případem prověřují pracovníci odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje informace o údajném oznámení na Policii České republiky, které zazněly od občanů v několika reportážích,“ řekla Schwarzová.

Na sbírkách pro postižené požárem je už více než 1,5 milionu korun. Bytový dům zasažený výbuchem a požárem bude stržen. Ostatní dva bytové domy v těsném sousedství zůstanou stát, ale části z nich exploze rovněž poničila. Proto muselo být evakuováno 19 lidí. Řada z nich už se mohla vrátit domů, některé byty však ještě nejsou zcela v pořádku a jejich obyvatelé stále musí využívat náhradní bydlení.

Místo po strženém domě zůstane prázdné. Lidé nechtějí žít tam, kde se tragédie stala a budou si hledat jiné domovy. Připomíná to situaci z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, kde v únoru 2013 psychicky labilní muž vyhodil do povětří panelový dům. Při tragédii zahynulo šest lidí, tři z nich byly děti. Sedmá oběť zemřela na následky zranění v nemocnici. Ani tam místo strženého domu nevznikl nový.

Autoři | Foto hzsjck.cz

Štítky ČR, neštěstí, výbuch, Lenora, FOTO, požár, policie, okres Prachatice, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obětí výbuchu a požáru v Lenoře byl muž, potvrdila to pitva  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.